7. siječnja 1943. - Umro Nikola Tesla

7. siječnja 1943. u hotelu New Yorker na Manhattanu preminuo je Nikola Tesla, jedan od najvećih izumitelja u povijesti.

Rođen je 1856. u ličkom selu Smiljanu.Mladi Nikola školovao se u Gospiću, Karlovcu, Grazu i Pragu. Dvije godine radio je u Telefonskom društvu u Budimpešti, a 1884. otišao je u Ameriku, gdje je u New Yorku upoznao slavnog izumitelja Thomasa Alvu Edisona.

Pokušao ga je zainteresirati za svoje izume na području izmjenične struje, ali neuspješno jer je Edison vjerovao da je budućnost u istosmjernoj struji. No, Edison je imao krivo. Tesline patente izmjenične struje otkupio je industrijalac George Westinghouse, a na temelju toga 1896. sagrađena je hidrocentrala na Nijagari. Iako slavan u Americi, Nikola Tesla nije zaboravio domovinu. Tako je u svibnju 1892., na poziv gradonačelnika Milana Amruša, posjetio Zagreb, gdje je u Gradskoj vijećnici održao predavanje o izmjeničnoj struji, svojem velikom izumu.

Tesla je tada savjetovao Amruša o uvođenju električne rasvjete u Zagrebu. Amruš je mislio da treba proizvesti struju za 3 tisuće žarulja, koliko je tada bila realna procjena potrebe, a Tesla je preporučio struju za 25 tisuća električnih žarulja i uvođenje električnog tramvaja. Prilikom razmatranja mjesta za buduću hidroelektranu, Tesla je odbio mogućnost uništavanja slapova Plitvica.

Iza Nikole Tesle ostalo je više od 700 izuma. Mnogi su na području izmjenične struje, ali i na nizu drugih područja, poput primjerice radiotehnike. Od 1896. do 1914. patentirao je niz izuma koji čine osnovu radiotehnike. No, unatoč Teslinu golemom doprinosu, Nobelova nagrada za otkrića na području bežične telegrafije dodijeljena je talijanskom inženjeru Guglelmu Marconiju, koji je 1901. uspostavio prvu radiotelegrafsku vezu između Europe i Amerike.

Tesla je zatim četiri desetljeća vodio sudske sporove za svoje patente iz radiotehnike. Tek nakon njegove smrti, američki Vrhovni sud priznao je da je Tesla, a ne Marconi otac radiotehnike.