Znate li koliko treba da se uzgoji božićno drvce?

Pred mnogim je građanima dvojba kupiti umjetno ili prirodno božićno drvce. Izbor svakako diktira i cijena na tržištu, na kojem je povećana potražnja za prirodnim sadnicama. Mnoge je ta ekološka osviještenost i povratak prirodi potaknula na proizvodnju božićnih drvaca. Raspon cijena je od 50 do 300 kuna.

U predblagdansko vrijeme, na Antunovoj igličastoj plantaži, cijela obitelj i prijatelji, u punome poslu.

- Ljudi misle da je samo dođeš i odsiječeš. Ja sam proizvodio sjeme, a to traje po 15 godina. Pet godina dok dobijete sadnicu, onda do 10 godina trebate da opet dođete do sječe, govori uzgajivač borova Antun Mihić.

Još manje treba da se proda kupcu. U šarolikoj ponudi - obična smreka ipak prednjači. Priroda je mnoge potaknula na uzgoj i sadnju božićnih drvaca u Gorskome kotaru. Prije su bila popularna rezana drvca, ali to se mijenja. Drvca se ne uzimaju iz šuma, nego se ciljano sade na za to predviđenim površinama. Šume ostaju netaknute, a kupaca ima dovoljno.

- Upiti su iz područja Gorskog Kotara kao iz priobalja tako da snabdijevamo područje grada Crikvenice, otoka Krka i polako se širimo na ostala područja, govori Mladen Mauhar, voditelj rasadnika u Delnicama.

U potrazi za božićnim drvcem mnogi i na gradskim tržnicama. Zahtjevima kupaca nastoji udovoljiti i Mirsad iz Tenje, koji godinama uzgaja i prodaje borove.

Bilo veliko ili malo, prirodno ili umjetno, božićno će drvce i ovih blagdana upotpuniti čaroliju u svakom domu.