Predlažemo vam posna jela koja možete pripremiti za Badnjak

Badnjak je u hrvatskoj adventskoj tradiciji važan dan koji prethodi Božiću. Na Badnjak se uređuje kuća za Božić te se kiti božićno drvce. Tradicionalno se na Badnjak posti, iako Katolička Crkva post ne smatra obveznim.

Badnji ručak sastoji se od posne, ali bogate trpeze. Nakon blagoslova i molitve, na jelovniku će se naći riba, salata od graha, krumpir, kiseli kupus. Glavno jelo je u pravilu bakalar, ili u nedostatku bakalara, i neka druga vrsta ribe, morske ili slatkovodne poput sardina, pastrve, orade, brancina, šarana i sl., ovisno o regiji.

Kad birate bakalar važno je da je svjež, osušen u godini kada se konzumira, jer tada daje više mesa. Dobar bakalar je lijepe zlatne boje i treba paziti na tvrdoću, treba biti što tvrđi, a ne valja zanemariti niti miris bakalara. Bakalar se priprema na bijelo, kao namaz ili na lešo, s povrćem, na crveno ili složenac od bakalara.

Evo kako ga Splićani pripremaju: 
Pripremite bakalar na splitski način

I srdele mogu biti ukusan blagdanski obrok ako se dobro pripreme. Donosimo vam recept za pohane i marinirane srdele:
Pohane i marinirane srdele

A ako baš i niste ljubitelj morske ribe, ne brinite, imamo i recept za vas - pastrvu na tradiocionalni varaždinski način:
Tradicionalna pastrva brončanih varaždinskih kuhara

A kakav bi to blagdanski ručak bio bez slastica. Donosimo vam recept za neizostavnu posnu slasticu na badnji dan - uštipke, fritule ili prikle - kako god se zvale. Ovisno o kraju gdje se pripremaju, razlikuju se u nijansama:
Uštipci, fritule ili prikle - neizostavna posna slastica na Badnjak