Operna zvijezda Ramón Vargas na splitskom hommageu maestru Šuteju

Koncertom opernih arija i zborova nazvanim 'Za Điđija', održanim na velikoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split, sinoć se i splitski teatar prisjetio maestra Vjekoslava Šuteja, jednog od najvećih naših dirigenata svih vremena, koji je preminuo prije deset godina, u prosincu 2009. godine.

Nakon rasprodanog Verdijeva ‘Rekvijema’, koji su u spomen na maestra Šuteja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, pod ravnanjem maestra Ivana Repušića, prošli tjedan izveli Zagrebačka filharmonija, Akademski zbor ‘Ivan Goran Kovačić’ te Zbor Opere zagrebačkog HNK uz soliste svjetskoga glasa Tomislava Mužeka, Marka Mimicu, Elenu Židkovu i Krasimiru Stojanovu, Repušić je ravnao i splitskim hommageom maestru Šuteju.
Rasprodani Verdijev ‘Rekvijem’ u spomen na maestra Šuteja
Na splitskom su koncertu uz Orkestar i Zbor HNK-a Split kao solisti nastupili Šutejev česti suradnik i veliki prijatelj, glasoviti meksički tenor i jedan od najistaknutijih svjetskih opernih pjevača Ramón Vargas te jedan od najtraženijih verdijanskih baritona našeg vremena George Petean.

- Nikad prije nisam bio u Hrvatskoj i veoma sam sretan što su me pozvali. Uživam. Jako mi nedostaje Điđi, izjavio je Vargas za Vijesti iz kulture.

Mnogobrojne poveznice maestra Šuteja i HNK-a Split

Vjekoslav Šutej u HNK Split došao je 1979. godine na poziv tadašnjeg intendanta Ivice Restovića i u svibnju te godine ravnao je operom Umberta Giordana Andrea Chénier, prvom izvedbom u novoj kazališnoj zgradi, obnovljenoj nakon požara. Od tada  pa do 1989. maestro Šutej prvi je dirigent splitskog kazališta, a od 1984. i umjetnički ravnatelj glazbenog programa HNK Split i Splitskog ljeta.

I nakon prestanka stalnog angažmana u HNK Split Vjekoslav Šutej se u nekoliko navrata vraćao Splitu. Svaki put bile su to nezaboravne glazbene poslastice na koje je dovodio i najveće zvijezde glazbenog svijeta kao što su Placido Domingo, Svetla Vassileva, Leo Nucci, Denyce Graves...

- Điđi je bio jako vezan za Split. Proveo je tu deset godina na početku svoje karijere kao dirigent, kao ravnatelj, a poslije tijekom svoje bogate međunarodne karijere nikad nije zaboravio Split, uvijek se vraćao s velikim žarom dirigirajući nezaboravne koncerte s Placidom Domingom, Leom Nuccijem, s Denyce Graves i ostalim velikim svjetskim umjetnicima koji su rado dolazili na njegov poziv, rekao je maestro Repušić.