Kad dječja soba - oživi

U čakovečkom Centru za kulturu premijerno je izvedena nova predstava Kazališne družine Pinklec i Dramskog studija DADA pod nazivom 'Dok te nije bilo'. Predstava je to za djecu od tri godine, a gornje granice - nema.

Osmogodišnji Jakov živi s majkom, jer otac avanturist na jednom je od nebrojenih putovanja. Prije nego zaspi, majka mu priča priču za laku noć, a Jakov najviše voli kad mu priča o tome kako su se ona i tata upoznali.

- Mi smo predstavu pripremili na način da, dok oni krenu pričati priču, u dječakovoj sobi sve oživi. Ožive predmeti i svaki od tih predmeta glumi neki lik koji priča priču, napominje redatelj Davor Dokleja.

Sve su likove utjelovili članovi Dramskog studija DADA, nekima je ovo prva velika predstava, drugi pak imaju već više utakmica u nogama.

- Ja glumim djevojčicu Taru i moja lutka je zapravo kišobran jer cijela poanta predstave je da koristimo predmete iz razmetane sobe, pa je jako interesantno. Imamo i zabavne koreografije koje su isto dosta smiješne, kaže mlada glumica Mara Barbić.

- Prebaciti se u taj dječji svijet mi je poprilično teško, jer jednostavno dođemo do neke faze puberteta i počnemo gubiti sve te zamišljenosti, maštu i sve što djeca imaju, smatra Jakov Feher koji glumi dječaka Jakova.

Asja Vidović otkriva nam da je već četvrtu godinu članica Studija DADA: U ovoj predstavi glumim mamu Dragicu, tj. mamu koja ima ulogu i pripovjedača. To mi je prvi put da sam u predstavi i pripovjedač i to mi je bilo jako zanimljivo. Super mi je raditi s lutkama jer to inače jako volim, kaže Asja.

U maloj je ulozi oca Grgura Neven Maruša kojemu je ovo posljednja premijera - nakon devet godina u dramskom studiju odlazi u profesionalne vode, ali i ostaje u DADA-i.

- Nastavljam raditi ovdje kao dramski pedagog, imam svoje dvije grupe s kojima radim jednom tjedno po dva sata. Dramski sudio se zalaufava, imamo deset grupa, i oko sto članova, ističe Maruša.

Predstava progovara o tome kako su oba roditelja djetetu važna, a danas nerijetko jedan od roditelja, bilo zbog posla ili životnih okolnosti - nedostaje.