Nova zapošljavanja zbog očuvanja suhozida

Na otvaranje novih radnih mjesta računaju i u Šibensko-kninskoj županiji, i to održivim korištenjem bogate kulturne baštine. Jedan od projekata je i zaštita suhozidne tradicijske gradnje. 

Projekt Hereditas istaknuto je strateški je projekt Šibensko-kninske županije. Pokušaj odgovora na zapuštenu i slabije turistički valoriziranu suhozidnu gradnju. Vrijednost mu je bila 2, 8 milijuna kuna.

- Izradili smo studijsku i projektnu dokumentaciji za uspostavu budućeg centra za posjetitelje Šibensko-kninske županije u kojem će se prezentirati i turistički valorizirati u prvom redu  kulturno dobro, kompleks bunja Rašinov stan, objašnjava Marlena Floigl, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Šibensko-kninske županije.

Ali i suhozidna gradnja općenito. Prezentacijski centar je u ovoj zoni. Izradom dokumentacije udareni su temelji za uspostavu Centra. A on bi svojim sadržajima trebao poticati društveno-gospodarski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta.

- Držim da će ovaj projekt biti ne samo jedan kulturni iskorak u smislu osvještenja vlastitih vrijednosti nasljeđa nego će on biti mjesto edukacije, mjesto jednog gospodarstva, smatra Nikola Bašić, arhitekt.

Takva kulturno-turistička atrakcija bila bi mamac za današnjega gosta. 

- Želi se educirati želi mijenjati sebe, želi uroniti u kulturni život destinacije koju posjećuje, ističe Snježana Boranić-Živoder, Institut za turizam.

Kao najbolji primjer suhozidne gradnje za projekt Hereditas Županija je odabrala Rašin stan. Inače, kulturno dobro. A jedna je od rijetkih bunja s više prostorija u Hrvatskoj.

- U ovom trenutku je napravljena detaljna dokumentacija, arhitektonska, o samoj bunji što je preduvjet kvalitetne i stručne obnove, kaže Ivo Glavaš, konzervator.

Projekt Hereditas počeo je u srpnju 2017. Trajao je 29 mjeseci.