O tradiciji i božićnim pučkim običajima na usluzi HRTi

Božić je blagdan kada kršćani slave rođenje Bogočovjeka Isusa Krista.  Zajedno s Uskrsom i Duhovima spada među tri najveća kršćanska blagdana.

Božićnim danom, rođendanom Isusa Krista, započinje povijest otkupljenja u najveličanstvenijem zahvatu - dolasku Boga na zemlju. Iako je božićno slavljenje utemeljeno na biblijskom Božiću i zato svojina svih kršćanskih naroda, u Hrvata je toliko istaknuto da se opravdano govori o hrvatskom Božiću, i to osobito zbog pučkih običaja, posebice jaslica, božićnog žita, drvca te narodnih božićnih pjesama.


Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Jedan od običaja je i onaj koji uoči Božića zaokuplja mladiće iz Grižana, koji odlaze u goru po maj, zimzeleno stablo. Za razliku od ostalih vinodolskih mjesta koja to obavljaju pomoću kamiona, mladići Grižana svoj maj po uskom i strmom gorskom putu još uvijek donose pješice.

U Cisti Velikoj se, pak, Badnjak ili kako ondje kažu Badnjica, obilježava na specifičan način. Duž ceste i svuda po okolnim brdima u sumrak se, na znak Zdravomarije, pale kugle napravljene od smjese pepela i lož-ulja. U Sopju, selu u blizini Slatine, južno od Drave, mještani su sačuvali svoju starinu, malo poznatu izvan njihova kraja.


Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Svoje običaje imaju i u slavonskoj ravnici, a u Muću u Dalmatinskoj Zagori, uz usijecanje badnjaka, pripremu hrane, darivanje djece, tamošnji običaj iz razdoblja nakon Drugoga svjetskog rata nalaže da se sve svađe i "dugovi" otpuste, te da se posjete i najsiromašniji samci u selu.

Božićni top 5 filmova na HRT-u!

Božić je i vrijeme kada posežemo za receptima koje su vrijedno zapisivale i spremale naše bake dok se kuća puni mirisom kolača i zimskih mirodija. Dok vaša kuća odiše tim mirisima u blagdan mira, ljubavi i darivanja, uz top pet božićnih filmova na HRT-u, koje preporučuje Daniel Rafaelić, ali i bogat program HRT-a, na multimedijskoj usluzi HRTi, u rubrici Hrvatski Božić, uživajte gledajući snimke tradicionalnih božićnih koncerata, dokumentarne uratke uprizorenja običaja pojedinih hrvatskih krajeva i reportaža o pripremi tradicijskih recepata.