Tradicionalni Božićni koncert u HAZU-u

Zagrebački solisti i sopranistica Martina Zadro u ponedjeljak su nastupili na tradicionalnom božićnom koncertu u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti.

Zagrebački solist izveli su djela 'Egmont uvertira' Ludwiga van Beethovena u obradi za gudače Sretena Krstića te 'Dva stavka za gudače posvećeno 65. obljetnici Zagrebačkih solista' Frane Paraća.

Zajedno sa sopranisticom Martinom Zadro izveli su 'Četiri posljednje pjesme' Richarda Straussa, u obradi za gudače Sretena Krstića, kao i nekoliko tradicionalnih hrvatskih božićnih pjesama.

Koncert u palači HAZU izravno je prenosila Hrvatska televizija, a nazočnima se prije početka koncerta obratio predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt.

- Akademija najviša hrvatska znanstvena, kulturna i umjetnička institucija koja promiče najviše vrijednosti nacije i čuva hrvatski identitet, poručio je Neidhardt.

Akademik Neidhardt podsjetio je da se Božićni koncert u atriju palače HAZU ispred Bašćanske ploče održava već devetu godinu zaredom u suradnji s HRT-om, a ove godine u ozračju proslave stote godišnjice Akademijinog Razreda za umjetnost.

Govoreći o Božiću, akademik Neidhardt je kazao da on priziva odjeke rođenja Djetešća, sreće Kristove obitelji i svih Božjih stvorenja uokolo, ali i poziva na suživot s prirodom i hirovitim svemirom.

- Sve poziva na skromnost, na suzdržanu plemenitost i plemenitu suzdržanost, kao i na suosjećanje sa životnim fenomenima koji su prožimali čovjeka diljem svijeta. U tom radosnom slavlju želimo diljem Hrvatske čestit Božić i da nam na tom mladom ljetu bude svega obilja, rekao je akademik Neidhardt.