Hvarsko kolendavanje

I Hvar je sačuvao baštinu svojih predaka i tradicionalno "kolendavanje". Od svete Kate do Tri kralja običaj je uz duhovne pjesme obilaziti kuće mještana Staroga Grada. Baštinici te tradicije su Faroski kantaduri.

U tišini otočne zime odzvanja pjesma tek rođenom Isusu. Faroski kantaduri iz Staroga Grada na Hvaru sačuvali su najljepši dio baštine svojih predaka. U ovom malom mistu nema mjesta umjetnom Božiću, jer kolendanje ili kolijendonje, kako ovdje kažu, posljednji je u nizu naših tradicijskih bisera.

- Ne možemo možda reći da nam je to život, ali ova pjesma i običaji daju smisao našem životu. Radostan sam što te običaje prenosimo i na mlađe, kaže Ante Stančić.

Polako, baš u ritmu škoja zimi, kolendari prolaze kroz starogrojske kale, pjacete i rivu. I obilaze kuće mještana noseći im lijepe želje, blagoslov,vjeru i nadu. Domaćini ih dočekuju skromno, uz fritule, pašurate kako ih zovu, i bićerin prošeka. Ovozemaljska blaga ovdje su manje važna, treba pjesmom duh napojiti.

- Ovi američki Božić je sve izmišo, sve običaje i tradiciju našu. Možda nekome ovo kolendanje ne znači toliko, ali ovo je stvarno nešto posebno ča se njeguje 200, 300 godina ovde, ističe domaćin kolendara Tonko Ivičević Bakulić.

I dok drugdje tradicija nažalost polako odlazi u povijest, u Starome Gradu prenosi se i na one mlađe. Za njih je "kolijenda" ljepša od bilo koje moderne božićne pjesme na stranom jeziku.

- Mene osobno veseli što je moja generacija uspjela prenijeti na mlade to kolendanje i nema straha da se zaboravi, sigurna je za barem 50 godina, ističe Matko Franetović - Masadija.

Dok je djece, dok još ima dvora i kuća u kojima se kroz pjesmu slavi Boga i čuvaju običaji, ima zacijelo nade i za ljepši i sretniji svijet.