16. siječnja 1986. - Umro Stjepan Šulek

U Zagrebu je 16. siječnja 1986. umro hrvatski skladatelj Stjepan Šulek

Poput mnogih skladatelja, u početku je stvarao djela obilježena folklornim značajkama, ali je brzo napustio takozvani nacionalni smjer. Nisu ga zadovoljila ni postignuća suvremenih glazbenih strujanja, pa se okrenuo klasici. Humanist i pacifist, Šulek je stvarao djela s idejom o trijumfu dobra i humanosti nad svim zamkama na čovjekovu putu.

Njegov bogat opus obuhvaća 8 simfonija, 4 klasična koncerta za orkestar, 10 instrumentalnih koncerata i drugih djela. I kad je pisao operu, prišao joj je prije svega kao simfoničar. Već 1957. u operi Koriolan, za koju je sam sastavio libreto prema Shakespeareu, gradi trostavačnu simfoniju velikih razmjera. Gotovo dvanaest godina poslije nastaje njegova druga opera prema Shakespeareu - Oluja.

Na području vokalne glazbe napisao je kantatu Zadnji Adam na Kranjčevićeve stihove; na riječi Dobriše Cesarića nastala je Pjesma mrtvog pjesnika za glas i klavir, a ciklus Strah temelji se na stihovima Đure Sudete. Jedino a cappella vokalno djelo - Baščanska ploča - za mješoviti zbor napisao je pri kraju života, 1980. godine. U traženju vlastita puta Šulek se postupno priklonio tezi da u umjetnosti ne treba pošto-poto težiti originalnosti.

Zanimljivo je da su u Šulekovoj školi na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji izrasli, uz ostale, Milko Kelemen, Stanko Horvat, Dubravko Detoni i Igor Kuljerić, skladatelji koji su krenuli potpuno suprotnim pravcima od svoga učitelja.