Infrared slikarstvo u Vugrovcu

Župni dvor u Vugrovcu već se dokazao kao organizator izložbi slika i drugih umjetničkih djela. U tome mu pomaže HULULK - Hrvatska udruga likovnih umjetnika i likovnih kritičara koja odnedavno u svojim redovima ima i jednu posebnu grupu - stvaratelje koji u svoje umjetnine ugrađuju takozvano infrared slikarstvo.

- Ova izložba ide za tim da se pripravi čovjek za uzvišene stvari. Za onaj trenutak koji je najveći u ljudskoj povijesti, da sama Božja riječ se utjelovila, gdje se Božja riječ, gdje se mali Bog nastanjuje u nama Krist, a tud se i nastanjuje mir kojem ljudska srca tako teže. Radost, veselje, tu se nastanjuje ono za čim naše srce žudi. Mi smo ovom izložbom htjeli raspoložiti vjernike i župljane da bi se što više otvorili Božjoj riječi, rekao je velečasni Filip Lucić.

A Božju riječ su umjetnici pokazali koristeći uobičajene svjetovne motive, ali i skriveno: koristeći efektno infrared slikarstvo. U njemu je riječ o svojstvima boja - neke vidi naše oko, dok druge vidi samo infracrvena kamera.

- Zašto je to prigodno pa evo taj duhovni svijet koji je našim očima ne vidljiv, koji ne možemo doživjeti našim prostim organom vida, eto sada nam je simbolično dan i nekakvim tehnologijama - da ono što je oku skriveno, duhovno se može vidjeti i uklopiti u lijepu Božićnu priču, izjavila je likovna kritičarka Sanda Stanaćev Bajzek.

U Galeriji Farof župnog dvora u Vugrovcu izlaže sedam umjetnika. Grafičarka i kiparica majka i kći Ana Jakić Divković i Ana Divković naslikale su vugrovečku crkvu, a kamera otkriva i dva anđela u infrared maniri koji je čuvaju.

Marija Galić naslikala je zlatnožutu svjetlost iza koje se vidi Sveta obitelj.

Olena Sokolovska, ukrajinska umjetnica koja živi u Hrvatskoj i slika zagrebačke vedute, iza Kamenitih vrata zamislila je jednog anđela.

Konja iza čijeg se sedla skriva ova poruka izradila je Ana Jakić Divković, a male trojanske konje modelirala je njezina kći Ana Divković. U njima se, dakako, skrivaju - grčki vojnici.