19. siječnja 1809. - Rođen Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe, američki književnik i tvorac moderne kratke priče, rođen je u Bostonu u siromašnoj glumačkoj obitelji 19. siječnja 1809.

Njegova životna priča, uključujući  tajanstvenu smrt u četrdesetoj godini,  prerasla je s vremenom u legendu i preplela se s njegovim djelom. Neobuzdani temperament zarana ga vodi u boemski život. Poe je prvi američki književnik koji je živio samo od svog pisanja, koje mu je donijelo siromaštvo i svakodnevnu borbu za preživljavanje ali i svjetsku slavu i besmrtnost. I da u životu ništa više nije napisao osim svoje poezije, mjesto u svjetskim književnim kanonima bilo bi mu osigurano. Poeovi znameniti stihovi kreću se od ranog remek-djela „Heleni“ do mračnog, tajanstvenog „Gavrana“ koji mu je još za života donio svjetsku slavu. Stvorio je nekoliko pjesama u kojima se muzika, onomatopeja, originalnost i izbrušenost izraza ne mogu usporediti ni s čim napisanim na engleskom jeziku. 

No za sve što je znao reći poezija nije bila dovoljna.. Svoje zrele godine posvetio je pisanju pripovijedaka. Njegovo prozno stvaralaštvo početak je kratke priče fantastičnog i morbidnog sadržaja koju gradi na elementima groze i napetosti, briše granicu između zbilje i iluzije, ulazeći u prostor iracionalnog. Najpoznatiji je možda po tome što je  potpuno preobrazio žanr horor priče te je bio i  pionir znanstvene fantastike. Smatra ga se i ocem moderne detektivske priče. Njegov koncept deduktivnog rezoniranja inspirirao je brojne autore. Neki ga kritičari smatraju majstorom kompozicije i stila te njegovu prozu stavljaju po vrijednosti iznad poezije.

Njegova prva zbirka Priče iz Groteske i Arabeske iz 1840. godine sadržava jedno od njegovih najpoznatijih djela, Pad kuće Usherovih. Njegova djela ostavila su trag i na specijaliziranim područjima kao što su kozmologija i kriptografija. Poe je prvi američki pisac koji je ozbiljno utjecao na europsku književnost. Njegov suvremenik Baudelaire predstavio ga je Europljanima, a majstori svojih žanrova Conan Doyle i Jules Vern bili su samo prvi među mnogim sljedbenicima.