Legende o prošlosti Šibenika oživljene u cisternama Tvrđave sv. Mihovila

Tvrđava sv. Mihovila od siječnja donosi novi sadržaj kojim će putem digitalne tehnologije interpretirati povijesnu baštinu - u dvije dugo skrivane cisterne iz 15. stoljeća unutar te najstarije šibenske tvrđave uz pomoć 3D video mappinga oživjet će legenda o nastanku grada i burna povijest tvrđave.

Time završava europski projekt Fortress ReInvented - Inovativni pristup i digitalni sadržaji na povijesnim tvrđavama, kojemu je glavni cilj bio doprinijeti povećanju održivosti i poboljšanju turističke ponude implementacijom digitalnih sadržaja na četiri partnerske tvrđave - Tvrđavu sv. Mihovila u Šibenku, Tvrđavu Klis u Klisu, Kanli kulu u Herceg Novom i tvrđavu Vranduk u Zenici.

U cisternama najstarije šibenske tvrđave će se, uz pomoć sustava za 3D video mappinga, prikazivati dva četverominutna spektakla. Prvi je o biblijskoj priči borbe dobra i zla, odnosno pobjedi sv. Mihovila, zaštitnika grada Šibenika, nad zmajem, utjelovljenjem zla, a drugi o povijesti grada, osobito ulozi Tvrđave sv. Mihovila kao jezgre iz koje je grad nastao.

Za mapiranje zidova i zvučnu kulisu koristi se ukupno 34 projektora i 16 zvučnika, a lukovi cisterne postali su prijelomni element u razradi scenarija utemeljenog na putovanju kroz vrijeme, odnosno oni postaju svojevrsni kotačići koji pokreću sustav i definiraju razdoblje kojem posjetitelji svjedoče.

Po riječima Jelene Filipaj, predstavnice Produkcijskog tima, tvrtke zaslužne za razvoj audio-vizualnog sadržaja cisterni, oživljavanje kulturne baštine tehnologijom video mapiranja nije revolucionarno samo po sebi, no dosad nije realizirano u tako malim, intimnim prostorima koji nose pečat vremena.

Projekt je bio sveobuhvatan i složen u pripremi materijala

- Izazov je tim veći što ni sam prostor nije tipičan - nije ravan već zakrivljen. Upravo je ta zakrivljenost površine ono što u potpunosti definira pristup izradi materijala, izjavila je Filipaj u povodu prezentacije novog sadržaja u tvrđavi.

Projektom Fortress ReInvented obuhvaćene su 4 partnerske tvrđave u 3 zemlje: osim Tvrđave sv. Mihovila, digitalni sadržaji bit će implementirani i na Tvrđavi Klis u Klisu, Kanli Kuli u Herceg Novom i kuli Vranduk u Zenici.

Sve će tvrđave dobiti multimedijalne vodiče, tablete s digitalnim i audio sadržajima, a sadržaj vodiča pokretat će se samostalno u trenutku prolaska pored točke, čime se dobiva dojam putovanja kroz vrijeme.

Projekt vrijedan više od 1.3 milijuna eura

Na području četiriju tvrđava bit će uspostavljen i tzv. partnerski kutak - touch screen sa zajedničkom aplikacijom putem koje će posjetitelji jedne od tvrđava moći u live streamu pratiti što se trenutno događa na preostale tri.

S ciljem dodatnog etabliranja tvrđava-partnera kao turističkih atrakcija, u starim gradskim jezgrama bit će postavljeni digitalni ekrani osjetljivi na dodir info kiosci o njima.

Projekt Fortress ReInvented započeo je 1. srpnja 2017., a završava 31. prosinca 2019. godine.

Nositelj je Muzej Grada Šibenika u partnerstvu s Općinom Klis, Opštinom Herceg Novi i Javnom ustanovom Muzej grada Zenice. Njegova ukupna vrijednost je više od 1.3 milijuna eura od čega je 85 posto sufinancirano iz programa Interreg IPA CBC Croatia Bosnia and Herzegovina Montenegro 2014 2020.