Čaša pjenušca i glazba na mostu koji spaja Hrvatsku i Sloveniju

Na hrvatsko-slovenskoj granici održan je već tradicionalni 14. prednovogodišnji susret djelatnika državnih graničnih službi na schengenskoj granici. Stigli su i lokalni čelnici iz obje države. I ovaj susret poticaj je međudržavnoj suradnji i prijateljskim odnosima dvaju naroda koje dijeli rijeka Kupa.

Uz čašu pjenušca i glazbu, na mostu koji spaja Hrvatsku i Sloveniju, nazdravljeno je i nadolazećoj 2020. godini.

- Ovaj most je bio oduvijek pojam i spona Hrvata i Slovenaca. Tu su ljudi družili, zabavljali, ljubovali i bili uvijek zajedno, rekao je predsjednik Udruge "Kupa" iz Broda na Kupi Davorin Klobučar.

Upravo tomu svjedoči i bračni par Rački. Slovenka, gospođa Marija, udala se za momka s druge strane granice.

- Mama je s hrvatske strane, sve je to miješano. Mama je Slovenka, tata je Hrvat, a sad obratno, objašnjava Marija Rački.

Iako je Hrvatska ispunila uvjete za ulazak u Schengen, još čeka političko odobrenje. Do tada hrvatska i slovenska policija čuvaju granični prijelaz Petrina - Brod na Kupi. Pritisak ilegalnih migranata upravo na ovu granicu proteklih je mjeseci bio velik. Stoga djeluju zajedno. 

Zajedničkih je aktivnosti mnogo, a i to se područje razvija, osobito turizam. Tu bi objema stranama trebala podrška vrha vlasti.

- Da i jedna i druga Vlada malo žešćim i bistrijim pogledom pogledavaju ove krajeve i da pomognu rješavati što mi ne možemo niti jedna niti druga strana+, rekao je gradonačelnik Delnica Ivica Knežević.

Do tada život teče dalje, uz druženje, pjesmu i veselje njeguju se dobrosusjedski odnosi i nastaju novi običaji.