21. siječnja 1905. - Rođen Cristian Dior

Gola ramena, vitak struk, naglašene grudi i duga, široka suknja. To je bio takozvani new look, novi, nepraktični, ali iznimno popularni modni dizajn, koji je osmislio veliki francuski modni kreator Christian Dior.

Novim stilom klasične elegancije, i kreacijama koje su naglašavale ženstveni izgled, Dior je osvojio svijet osobito u godinama poslije Drugoga svjetskoga rata. Taj umjetnik mode rođen je 21. siječnja 1905. u francuskoj Normandiji. Ispočetka je skicirao šešire i prodavao ih Perzijancima, a poslije je crtao haljine. Tako je našao prve poslove u modnim kućama. Nakon završetka rata, Dior je otvorio vlastitu modnu kuću i u samo deset godina od 1946. do 1957., uspio je nametnuti svoj stil.

Zahvaljujući Dioru, svjetski modni centar postao je Pariz, a ne New York. Diorova new look moda prisilila je kreatore da već postojeću odjeću produljuju. Dior je jednostavno diktirao europski modni stil. Svaka kolekcija imala je određenu temu: klasično odijelo, suknja balerina, a svi su dobro znali što znače H, A i Y-linije, koje su obilježile rane ‘50-e.

Christian Dior prvi je dobio dozvolu proizvodnje vlastitog dizajna. Krzno, visoke čarape, kravate i parfemi proizvodili su se u lokalnim centrima diljem svijeta prenoseći marku Dior veoma brzo. Kada je naglo umro 1957. u Italiji, naslijedio ga je pomoćnik Yves Saint Laurent, no izvornoj Diorovoj zamisli vratio se tek Gianfranco Ferre 

Biti Talijan u kući francuske tradicije znači i dalje sudjelovati u vremenu koje je obilježilo Europu, rekao je jednom taj Diorov nasljednik.