22. siječnja 1788. - Rođen George Gordon Noël Byron

“Nisam volio svijet, niti je svijet volio mene”! To je zapisao lord George Gordon Byron u svom najpoznatijem spjevu Childe Harold i u toj rečenici sažeo svoju ljudsku i pjesničku sudbinu.

Byron
se rodio 22. siječnja 1788. u Londonu, a već je u 10-oj godini naslijedio lordovski naslov i posjed. Školovao se u Harrowu i Cambridgeu, a kao 18-godišnjak objavio je prvu pjesničku zbirku Sati dokolice. Nakon što su Engleskom krenule priče o incestuoznoj ljubavi lorda Byrona s njegovom polusestrom, zauvijek je napustio rodnu Englesku. Lutao je Europom, a jedno je vrijeme boravio u Genevi zajedno s Percy Shelley i Mary Shelley, koja je ondje napisala poznatog Frankensteina.

Byron je u to vrijeme stvorio remek-djelo satire Don Juana. Napisao je dvije zbirke pjesama, pjesničke pripovijesti i drame. Byronov junak, kao i on sam, lutalica je i prognanik koji odbacuje postojeće društvene konvencije i u egzotičnim krajevima traži izgubljenu sreću suvremene civilizacije. Život i djelo jednoga od najvećih pjesnika 19. stoljeća postali su inspiracijom novih naraštaja te snažno utjecali na razvoj europskog romantizma. Nastao je i novi pojam bajronizam, kao naziv za oponašanje Byronova životnog stila i njegova ekscentrično-melankoličnog odnosa prema životu. Umro je u Grčkoj koju je pomagao u borbi protiv turske vlasti.