22. siječnja 2008. - Umro Heath Andrew Ledger

Vrlo rijetko se na dodjelama nagrada američke akademije svjedoči konsenzusu publike i struke. Jedan takav dogodio se na 81. dodjeli Oscara, kada je za ulogu dijaboličnog Jokera nagrađen dvadesetosmogodišnji australski glumac Heath Ledger.

Nagrada je bila simbolična jer  je Ledger godinu dana prije, točnije 22. siječnja 2008., pronađen mrtav i time je postao prvi glumac u povijesti koji je posmrtno osvojio Oscara. Heath Ledger, nakon nekoliko nezavisnih filmova okušava se na audicijama u Hollywoodu. Publika diljem svijeta počinje ga 2000. godine prepoznavati kao kvalitetnog glumca nakon uloge sina Mela Gibsona u filmu Patriot. Iako je još tijekom školovanja igrao i Shakespeareove likove, sklonost komediji i ležernijim sadržajima odvodi ga do omiljenih uloga poput one u filmu Casanova, snimljenom na autentičnim venecijanskim lokacijama.

Jedinstveno ostvarenje u njegovoj karijeri svakako je Planina Brokeback, film u kojem je neposredno dočarao bujajuću strast opkoljenu zavišću i nerazumijevanjem provincijske sredine. Nakon tog filma njegov status velike filmske zvijezde više nije bio upitan. Ipak, najdublje ponirući u vlastite mrakove, dočarao je 2008. jedan od najizrazitije makabrističnih likova američke kinematografije uopće.

U Mračnom vitezu Christophera Nolana bio je zastrašujući antisocijalni antipod Batmanu te je publika diljem svijeta još godinama nakon tog filma raspravljala je li Heath Ledger svojom interpretacijom nadmašio onu slavnu Jacka Nicholsona. Nažalost, premijeru filma Ledger nije dočekao kao ni sve laude koje su uz nju išle. Postumno, kinopublika mogla ga je posljednji put vidjeti u zanimljivom Imaginariju dr. Parnasusa u koji je redatelj Terry Gilliam uključio sve Ledgerove snimljene scene – pa čak i one koje možda nikad ne bi ušle u završni film. Time je odao počast mladom glumcu čija je karijera prekinuta na vrhuncu i iza kojega je ostao nevjerojatno kvalitetan opus.