Zelena menestra, staro jelo hrvatskog juga

U Konavlima su 12-u godinu održani "Mirisi Božića". Lokalni OPG-ovi goste su dočekivali u domaćinskoj atmosferi i posluživali im zelenu menestru - tradicionalno jelo hrvatskog juga u ovo blagdansko vrijeme. Pridružili su im se i lokalni vinari jer nakon menestre čaša vina je - neizbježna.

Zelena menestra nikad se ne priprema u malim količinama, pa je samo na jednom seoskom domaćinstvu u posljednja 3 dana skuhano 100 kilograma suhog mesa i 150 kilograma kupusa. Tradicija pripremanja najstarijeg zapisanog jela iz vremena Dubrovačke Republike prenosi se na mlađe generacije.

- Mi uzmemo suho meso i kuhamo ga u vodi i to meso izvadimo i u istoj vodi onda kuhamo kupus. I sad vrlo je bitno da imamo puno različitih vrsta mesa i kupusa jer što je više to je bolja menestra, kaže Matea Brautović. Ovoj nema mane - potvrđuju i gosti. I dok je jedni i sami pripremaju za blagdane, drugima je ovo bilo prvo kušanje. Oduševljeni su.

U cijelu manifestaciju uključeni su i konavoski vinari, jer nakon menestre najbolje ide čaša crnog, jačeg vina. Ali nije pravilo. Iako je ovogodišnja manifestacija ruralnog turizma krajnjega juga došla svome kraju, mnogima će mirisi, ali i okusi Božića u Konavlima još dugo ostati u sjećanju.