Najvažniji događaji u hrvatskoj kulturi u 2019.

Godina na izmaku ostat će zapamćena i po odlasku velike teatrologinje i književnice Mani Gotovac. Roman Rastanci, predstavljen samo mjesec dana prije njezine smrti, i dalje je jedna od najprodavanijih i najposuđivanijih knjiga.

Naš najstariji i najugledniji književni časopis Vijenac nizom događaja obilježio je 150. rođendan te potvrdio svoju nemjerljivu ulogu u stvaranju hrvatske kulture, a knjiga koju su i publika i kritika odmah nakon izlaska proglasile iznimnom jest "Proslava" Damira Karakaša.

Nakon više od 40 godina u Zagreb je ponovno stigao 'Kiklop' Ranka Marinkovića, ovaj put u Gavellu, u režiji Saše Anočića, koji je i za predstavu i za režiju dobio Nagradu hrvatskoga glumišta.

Frano Mašković na 70. Dubrovačkim ljetnim igrama utjelovio je Hamleta novog doba, iako su ga nagrade zaobišle. Eichman u Jeruzalemu punio je Zagrebačko kazalište mladih, a kraj godine donio nam je i nove Glembayeve.

Hrvatska glazba u znaku četiri velika jubileja. 200- ta obljetnica rođenja Vatroslava Lisinskog slavila se cijele godine, kao i 90 godina Simfonijskog orkestra HRT-a, stoljeće muziciranja Zagrebačkog kvarteta, a mnogobrojnim koncertima obilježena je i 65.- ta obljetnica Zagrebačkih solista.