26. siječnja 1917. - Rođen Neven Šegvić

Hrvatski arhitekt Neven Šegvić djelom, pisanom riječju i pedagoškim radom u hrvatskom je društvu i kulturi ostavio neizbrisiv trag.

Rođen je u staroj splitskoj obitelji graditeljskih poduzetnika 26. siječnja 1917. Još za studija arhitekture u Zagrebu u klasi Drage Iblera radio je u atelijeru svog profesora, te kod Meštrovića, a projektirao je i neke kuće po Splitu u poduzeću majčine obitelji, bez potpisa jer još nije diplomirao. A kad je diplomirao, počeo je Drugi svjetski rat pa se Šegvić vratio u Split i kao lijevo orijentiran pridružio antifašistima. Poslije rata postao je glavni urednik Slobodne Dalmacije, a zatim se zaposlio na Fakultetu arhitekture u Zagrebu. Pisanje mu je bilo gotovo jednako važno kao i projektiranje.

Prvi objavljeni tekst, još u studentskim danima, bio je o smrti arhitekta Josipa Pičmana. Pisao je za razne novine, tjednike, a pokrenuo je i uređivao časopis Arhitektura. Nije pripadao ni jednom birou. Lijevo orijentirani intelektualac, oslanjao se na obrazovanje stečeno kod Iblera i Meštrovića, na hrvatsku modernu, snažno protiv socrealističkog diktata vremena. Uvijek je nastojao arhitekturu uklopiti u sredinu i okoliš, poštujući tradiciju i prirodu. Protivio se povijesnim jezgrama grada, one moraju biti gradske jezgre, smatrao je, jer tako neće umrijeti, sačuvat će svoju autentičnost i nastaviti živjeti. Djela mu odišu mediteranskim temperamentom, imao je nevjerojatan sluh za prostor. 
Bio je ugodan suradnik, uvijek za razgovor, nije tvrdoglavo nametao svoja stajališta, pun duha, ali i zajedljivosti. Bio je autoritet u arhitekturi i društvu.

Nevena Šegvića slušalo se i poštovalo. Budućim generacijama samo poručujem da misle svojom glavom. Jedini pouzdani vodič čovjeku u životu je vlastita glava, zato mu je dana Čovjek je ono kakav je u odnosu prema drugima.