Bura spasila pršute

Vlasnici pušnica u Šibensko-kninskoj županiji opet mirno spavaju. Napokon su dočekali buru. Naime, proljeće usred zime ugrijalo je sušare, a južina dovela u opasnost sušenje mesa.

Zimsko proljeće, zabrinulo je vlasnike pušnica. Kažu: Bogu hvala na buri! Jer jugo i visoke pluseve meso ne podnosi. Najteže je pršutu i panceti.

Do prije koji dan hladili su meso kako je tko znao. Stoga propao nije ni dekagram.

- Ugradio sam ventilator jer nema bure. Malo dima, više zraka, više ventilator, objašnjava Ante Bojčić, Ružić.

Da zima stisne, i to pošteno, priželjkuju i dobavljači, redom oni koji surađuju s malim proizvođačima. Pa i Petrovići. Problem im je, kažu, nabava.

- Ne mogu isporučiti količine kolike tražimo. Ne mogu pripremiti robu jer je pretoplo je vrijeme, kaže Stjepan Petrović, vlasnik trgovine.

Nije prvi put da se proizvođači suhomesnatog muče s vremenom. Udar južine "trpili" su i godinu prije. Opasku, stoga, ima i struka.

- Nije povoljno sad u ovoj prvoj fazi sušenja, a i soljenja, ako ljudi nemaju rashladne komore za soljenje, ističe doc. dr. sc. Marina Krvavica, Veleučilište Marko Marulić, Knin.

U proizvodnju je uložio i Mile Maleš. Ne želi se kockati s vremenom. Zato njegovi proizvodi zriju u kontroliranim uvjetima. Ključ je to uspješne proizvodnje, tvrdi, danas kad je priroda prevrtljiva.

- Na nekim mjestima mora biti mirno hlađenje, na nekim ventilatori koji stvaraju taj umjetni zrak, umjetnu buru potrebnu za taj naš proizvod, objašnjava  Maleš.