Zavižan - najviše mjesto na kojem se dočekala Nova

Dok su mnogi dočekali Novu godinu na tradicionalnim mjestima za doček, neki su potegnuli na ona malo manje tražena i dostupna. Takvo je planinarski dom na Zavižanu, najviše mjesto na kome se dočekala Nova.

Buđenje prvog novogodišnjeg dana novog desetljeća na gotovo 1600 metara nad morem - prizor je koji se teško riječima može opisati.

Pogled prema velebitskom masivu ili pak sjevernojadranskim otocima oduzima dah. Najnovije podatke u točno određeno vrijeme Državnom hidrometeorološkom zavodu dostavlja novi zavižanski motritelj, brat legendarnog,ali umirovljenog motritelja Ante Vukušića.

- Prekjučer sam imao -12, jučer sam imao -1, jutros je -4, sad je -2 već, evo sunce je izašlo, divota, rekao je Drago Vukušić.

Nakon burne novogodišnje noći u planinarskom domu, jutarnja kava ili čaj, nemaju cijenu, a osjećaj da ste kao kod kuće, one malo na povišenom, neprocjenjiv je.

To potvrđuju i zaljubljenici u prirodu koji se ovdje okupljaju gotovo svake godine. Slike koje pamte - doživljaj su za sebe.

Lanjska mjerenja, i ovogodišnja, u ovo doba, ipak se razlikuju, ali ne u korist pravih ličkih zima. Lani je bilo nešto više snijega, no ne preko metar visine. Sve te klimatske promjene zvone na alarm.

- Želim svima da idu što više u prirodu, jer se treba vratiti prirodi, i čuvati ju, i čuvati ju nadasve i najviše, rekla je posjetiteljica.

Formula je jednostavna, pa nek nas uz dobro zdravlje, za početak ove godine, noge odvedu ovdje, u Liku, gdje slike govore, više od riječi.