Novogodišnje odluke - riječ stručnjaka

Dolazak Nove godine za mnoge je novi početak - dan u kojem su čvrsto odlučili da uvode promjene. Stručnjaci tvrde da novogodišnje odluke nisu nikakva pomodarska priča, nego nešto što radimo od pamtivijeka. Međutim, upozoravaju da bi bilo bolje da velike životne odluke ipak donosimo nevezano uz novu godinu.

Biti bolji, skinuti koji kilogram, prestati sa štetnim navikama - svatko u novu ulazi s ciljem. "Biti bolji na faksu, više trenirati i biti bolji u sportu, više spavati, provoditi više vremena s obitelji...", samo su neke od želja.

Nekima novogodišnje odluke u vodu padnu već nakon ponoći, a neki izdrže i malo dulje prije nego posustanu. Da to ne bude tako, stručnjaci kažu, odluke ne treba donositi za vrijeme blagdana.

- Upravo u to vrijeme, vrijeme slavlja, vrijeme fascinacija, vrlo često ljudi precijene sebe i vrlo često donose odluke koje je vrlo teško zaista zadržati, kaže Boris Blažinić, psiholog. Bitno je i imati plan te si postaviti realne ciljeve, dodaje.

"Ako želimo smršaviti, da nemamo cilj da želimo smršaviti 30 kila, nego 3 kile, jer je to nešto što možemo ostvariti u sljedećih 10 ili mjesec dana. Onda se osjećamo sretnije i samopouzdanije. A onda idemo dalje na još 5, pa još 5."

Jer prave promjene ne dolaze preko noći, put do ostvarenja cilja dugotrajan je i mukotrpan, ali na kraju isplativ.