Hvaranin koji je napravio više od 10.000 brodova

Kada je brodograditelj Antun Milašić dobio je Povelju zahvalnosti Grada Starog Grada, svima je bilo drago. Cijeli svoj život barba Antun je gradio drvene brodove, velike ili male. Napravio je više od deset tisuća različitih brodova.

- Meni je dida bio brodograditelj, onda mi je otac bio brodograditelj. Onda sam ja naukovanje završio u "Školi učenika u privredi" u Splitu. A radio sam i pasare, gajete, leute. Pa onda evo male trabakule, bracere, govori Antun.

- Drvo kad se gradi, svakako se upotrebljava dud za rebra, za oplatu smreka ili bor ili hrast. To su bila drva koja su se najviše upotrebljavala, naglašava.

Izgradio je preko 80 velikih drvenih brodova, od kojih neki i danas plove morem. U Starogradskoj uvali ovi leuti još uvijek odolijevaju zubu vremena. Unatoč morskim brazdama svjedoče "zlatnim rukama" barba Antuna.

Jedan od posljednjih brodograditelja na otoku Hvaru, barba Antun je simbol opstanka života uz more i s morem. U njegovoj radionici pored Mlina u Starom Gradu, čuva se tradicija drvene brodogradnje koju on s ljubavlju nastavlja i u svojim zlatnim godinama života.