4. siječnja 1932. - Rođen Fabijan Šovagović

Ali, veliki Fabijan Šovagović glumio je  Shakespearove likove, glumio je od kraljeva do zgubidana, u uprizorenjima svih važnijih djela svjetske i naše književnosti.

Rodio se 4. siječnja 1932. u Ladimirevcima kod Valpova u seljačkoj obitelji. U građevinskoj školi koju je završio u Osijeku puno ga je više od nacrtne geometrije zanimao časopis Film. Građevina će mu poslije u životu biti hobi. Prva predstava koju je gledao bila je Pokondirena tikva. Naučio je napamet tekst Filozofa i javio se na audiciju. Na izlasku mu se jedan gledatelj obratio: razgalamio si se ti, svi se razbježali, i žiri. Na audiciji u Zagrebu na glumačkoj akademiji nije napravio tu pogrešku.

Otkad je debitirao u filmu Svoga tela gospodar, Fabijan Šovagović neprimjetno je postao opće mjesto, neizostavan na filmu i televiziji, ne samo na daskama. Uvijek isti, a uvijek drugačiji, druge emocije, energije. Među kolegama, o Šovi, kako su ga zvali, kružila je anegdota da ne pamti tekst. Jer, nije ga učio, upijao ga je kao sastavni dio svog bića, ako se nešto u biću mijenja, onda su i dijelovi teksta postajali suvišni, lažni. Šovagović se osim u glumi, hoblanju i gradnji, okušao i u pisanju.

Napisao je Glumčeve zapise i Sokol ga nije volio, koji je doživio više od dvjesto pedeset izvedbi u Gavelli i koji je adaptirao za film. Nije se pačao u politiku, iako je sebe smatrao mačekovcem. U šali je znao reći da je u onoj državi filmove snimao, a da je u ovoj dobivao samo moždane udare.

Fabijan Šovagović, nenametljiv a neizostavan, veliki glumac, za glavnu ulogu nikad nije dobio zlatnu arenu.