4. siječnja 1996. - Tuđman u posjetu Sarajevu

4. siječnja 1996. hrvatski predsjednik Franjo Tuđman stigao je u službeni posjet Bosni i Hercegovini.

U luksuznoj rezidenciji Konak, poznatoj po tome što je u jednoj od njenih odaja nakon atentata 1914. bio i posmrtni odar austrougarskog nadvojvode Franza Ferdinanda i njegove supruge Sofije, Tuđmana je srdačno ugostio predsjednik BiH, Alija Izetbegović. Dva predsjednika potom su sudjelovala u radu prve sjednice Zajedničkog vijeća za suradnju dviju republika na kojoj su razgovarali kako najbolje provesti nedavno potpisan Daytonski sporazum. Naime, slijedom Washingtonskih sporazuma od ožujka 1994. i Mirovnog sporazuma potpisanog u Parizu od prosinca 1995.

Republika Hrvatska i Federacija BiH postigle su Sporazum o uspostavljanju posebnih odnosa. U okviru toga raspravljali su o prioritetnoj temi: kako Federaciju BiH učiniti što prije funkcionalnom, na obostrani interes i zadovoljstvo bošnjačkog i hrvatskog naroda. Dogovoreno je da što prije treba ustrojiti Vladu Federacije i Vladu BiH, i pokrenuti ustrojavanje kantona i općinskih vijeća, kako bi vlast mogla funkcionirati i na lokalnoj razini. Također je dogovoreno da se na sastancima Zajedničkog vijeća sve odluke donose konsenzusom, a predviđeno je da zasjeda barem jedanput u tri mjeseca u ostalim gradovima, a ne samo u Zagrebu i Sarajevu.

Dogovoreno je ukidanje viza za građane Federacije, kao i amnestija za pripadnike Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane, ako ih ne tereti međunarodni sud. Iako su oba predsjednika zadovoljno okončala susret puni optimizma i nade, pokazalo se da su problemi mnogo veći i da dio deklarativno dogovorene suradnje između dvije republike ipak neće biti moguće provesti. No, u prvom razdoblju suradnja je funkcionirala i više nego kvalitetno. Samo tijekom 1996. Hrvatska i BiH potpisale su i sklopile čak 14 ugovora o međusobnoj suradnji.