Hrvatska svjetska sila u ronjenju

Ronjenje nije samo sport i uživanje, to je i posao koji doprinosi razvoju turizma u našoj zemlji, ali i izvoza.

O tome je govorio u emisiji Studio 4, strastveni ronilac i inicijator mnogih humanitarnih, ekoloških i edukativnih akcija Rene Cipovec.

Prije nekoliko dana se vratio iz Albanije gdje je bio na ronjenju s obzirom na to da se zemlja po prvi puta otvorila i pokazala svoje turističke potencijale.

- U njihovom podmorju nalazi se 60-ak potopljenih brodova iz prvog i drugog svjetskog rata. Fotografije i video koji su objavljeni u emisiji su među prvima objavljenim nakon 70 godina. Zahvaljujem se fotografu koji je bio u našem timu i koji je aktualni svjetski prvak u podvodnoj fotografiji, naglasio je Cipovec.

Istaknuo je kako se za minutu snimljenog materijala trebalo zaroniti do 30 puta.

- Ronjenje nije sport, već je aktivnost. Roni se 365 dana u godini. Europa ima preko 8 milijuna ronioca, a u Jadranu godišnje imamo 1,5 milijuna urona. Sve su to imućniji gosti koji rone. Ronjenje ima porast od 700-800 posto godišnje, što je jako bitno kada gledamo taj turistički potencijal, istaknuo je.

- Tečaj ronjenja stoji 2-3 tisuće kuna, jedan uron stoji 25 eura koje naplaćuju oficijelni ronilački centri, a u Hrvatskoj ih imamo 120, rekao je i dodao kako Hrvatska ima bogatu podvodnu baštinu i veliki potencijal za razvoj ronilačkog turizma.

- Što se tiče ronjenja, Hrvatska je velesila. Naša reprezentacija u ronjenju na dah je najtrofejnija reprezentacija u svijetu. Budimir Šobat Buda, pozvan je u Kanadu da obori rekord ne disanja od 30 minuta. Hrvatska ima jednog od najtrofejnijih sportaša svih vremena, a to je Goran Čolak, naglasio je Cipovec.