Penzioneri na radionicama bave se umjetnošću

Neki od njih cijeli su život čekali trenutak kada će se moći baviti umjetnošću dok su neki njome htjeli oplemeniti umirovljenički život. Oni su populacija 54+, entuzijasti koji su tijekom 2019. pohađali likovne i izvedbene radionice u sklopu projekta StArt - Umjetnost za kvalitetniji život starijih osoba.

Tijekom 10 mjeseci i 50-ak susreta učile su i stvarale zajedno. Neke sa, neke bez umjetničkog iskustva čude se pitanju zašto su se javile na radionicu.

- Zašto? Zato što sam u penziji, zato što imam vremena, zato što su mi prijepodnevna slobodna, zato što nisam zadovoljna brisanjem prašine i samo mrljanja po kući, rekla nam je polaznica radionica Željka Čaja.

Konačan rezultat može se vidjeti na izložbi u HDLU-u u petak, 10. siječnja. Lea i Koraljka pomogle su tim umjetnicama da ustanu i naprave velik korak.

- Imale smo tu autorica koje su nosile neku poeziju pa se to čitala pa su si poklanjale neke sitnice, išli smo zajedno na kavu nakon nekih izložbi, baš je bilo lijepo druženje kroz to neko učenje i nekakav rad na sebi što mislim da je svima bilo ispunjavajuće, rekla je voditeljica radionice Koraljka Kovač Dugandžić.

Upravo je rad na sebi svrha ovakvih radionica.

- U meni uvijek čuči nekakva kreativnost, a ovo je bila izuzetno divna prilika, upoznala sam krasne, ljude, druženje uz naše mentore, Koraljku i Leu je bilo prekrasno, naučili smo puno različitih tehnika i ispunila sam sve svoje trenutke nekakvog nezadovoljstva,želje za kreacijom i to me naprosto oduševilo, rekla je polaznica radionica Emilija Jelaković.

A sve zato što su se ove žene s iskustvom - otvorile za neka nova. Svako novo iskustvo te oplemenjuje i širi tvoje horizonte, to je uvijek tako.