Pulski Centar za oporavak morskih kornjača

U pulskom Aquariumu već petnaestak godina djeluje Centar za oporavak morskih kornjača. Nedavno im je stigla mlada glavata želva u prilično teškom stanju. No, zahvaljujući skrbi polako se oporavlja.

Dvogodišnja kornjača Free Wings nedavno je stigla u pulski centar. Izrazito mršava, iscrpljena i s teškom ozljedom stražnje desne peraje.

- Ta perajica je lagano bijele boje jer je bila zategnuta špaga, konop, plastika i na kraju taj veliki balvan i opnu je jadnica sve to vukla sa sobom, rekla je biologinja Aleksandra bel Dajković.

Kornjača se dobro oporavlja, počela je samostalno jesti, a rana na peraji svakodnevno se čisti i maže antisepticima kako bi se perajica spasila.

Uz Free Wings još su dvije kornjače na oporavku. I dok su nekada usred zime stizale zbog pothlađenosti, posljednjih godina dolaze zbog ozljeda udova.

- Najviše zapetljavanja više nisu mreže ribara nego u otpad koji pluta slobodno morem. Nažalost to je sve veći problem ne samo u Jadranskom moru nego u cijelome svijetu, kazala je biologinja Karin Gobić Medica.

Kornjače će na liječenju i opravku ostati oko godinu i pol, a zatim će ih pustiti u more. Od 2006. godine, kada je centar osnovan, svake godine desetak ih bude pušteno na slobodu.

- Ovdje je prošlo i oporavilo se čak 160 morskih kornjača. Prvenstveno su to glavate želve i to je jedna od 7 kornjača koje možemo naći u svijetu, rekla je biologinja Žana Moslavac.

Glavate su želve strogo zaštićene životinje. Najveća prijetnja njihovu opstanku je čovjek. Ribolov, uništavanje gnijezda, masovni turizam, onečišćenje mora - sve to ova prekrasna bića dovodi na rub opstanka.