Novi Vinodolski svečano obilježio Dan grada

U velikoj dvorani novljanskoga Doma kulture u petak je svečano obilježen Dan grada, koji se vezuje uz 6. siječnja, datum donošenja glasovitog Vinodolskog zakona.

Na Sveta tri kralja 1288. godine u frankopanskom kaštelu donesen je Vinodolski zakon, jedan od najstarijih pravnih dokumenata u tadašnjoj Europi i, uz Rusku pravdu, najstariji pisani kodeks na jednom od slavenskih jezika, pisan glagoljicom.

Potpisali su ga predstavnici devet ondašnjih općina (Novi, Ledenice, Bribir, Grižane, Drivenik, Hreljin, Bakar, Trsat i Grobnik) a običajna prava popisali su slobodni seljaci koji nisu željeli biti kmetovi krčkih knezova.

O postignućima turističkog Novog Vinodolskog koji s pet i pol tisuća stanovnika ljeti ugosti i do sedam tisuća turista danas su govorili predsjednik Gradskog vijeća Neven Pavelić i gradonačelnik Velimir Piškulić.

Tom prigodom uručena su priznanja najzaslužnijim pojedincima i udrugama.

Svečanoj sjednici nazočio je i Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, bivši gradonačelnik Novog Vinodolskog te HDZ-ovi saborski zastupnici Tomislav Klarić, gradonačelnik Bakra, i Josip Borić, načelnik Općine Lopar na Rabu, kao i  predstavnici susjednih općina i gradova-prijatelja.

Novi Vinodolski poznat je i kao rodni grad braće Mažuranić, od kojih je najpoznatiji prvi ban-pučanin, političar, jezikoslovac i pjesnik Ivan Mažuranić.