U Istri studija o utjecaju vina na tijelo

U Institutu za poljoprivredu provodi se četverogodišnje istraživanje o dobrobitima vina za ljudsko zdravlje i količinama koje je optimalno konzumirati. Trenutačno su u njega uključena 102 ispitanika, a analize se provode u laboratoriju.

Bijelo ili crno? Odgovori će ovisiti o preferencijama kušača. Malo bi tko birao vino prema njegovim navodnim ljekovitim svojstvima. Unatoč višestoljetnom uvjerenju da je vino lijek, a u modernije doba i prehrambeni proizvod, mnogima je ono samo sredstvo za uživanje. No projekt Vinum Sanum trebao bi dati konačan zaključak o ulozi vina u ljudskoj prehrani i utjecaju na zdravlje. I to nakon četiri godine istraživanja vrijednog milijun i 300 tisuća kuna.

Njegove glavne ciljeve za emisiju Potrošački kod objasnila je Sanja Radeka, voditeljica projekta Vinum Sanum iz Institut za poljoprivredu i turizam Poreč:

- Istraživanje utjecaja različitih tehnologija na kvalitativna svojstva vina naših autohtonih kultivara, uloga vina u ljudskoj prehrani i kroz ispitivanja umjerene konzumacije vina na ljudsko zdravlje, cilj nam je promovirati pozitivne zdravstvene učinke vina naših autohtonih sorti.

Testiranje

Zaustavimo se na tren na spomenutoj - umjerenoj konzumaciji. To znači, pazite, dva decilitra vina na dan. U cijelom danu. I na tu i takvu konzumaciju pristala su 102 ispitanika u Istarskoj županiji.

Jedan od ispitanika, Roberto Terzolo, ispričao je kako je ispitivanje izgledalo: na početku se obavlja testiranje koje uključuje analizu krvi, zatim psiho-test, odnosno način rješavanja problema, pa i način spavanja - dižu li se umorni ili odmorni. Tu su i ispitivanja reakcije na stres, razna mjerenja - otkucaji srca, indeks tjelesne mase, kolesterol u krvi...

Pravila ponašanja

U prvom ciklusu provedenom ljetos, tijekom šest tjedana pili su svježu malvaziju ili teran. S jasnim pravilima ponašanja: ne smiju konzumirati nijedno drugo alkoholno piće, drže se uobičajene prehrane i tjelesne aktivnosti uz redovite liječničke preglede.

O ljekovitosti vina

Sanja Radeka, voditeljica projekta Vinum Sanum kaže kako se općenito može reći da vino pozitivno utječe na krvožilni sustav, ima protektivnu ulogu.

- U biti biološka aktivnost vina, najistaknutiji spojevi koji su zaslužni za nju, su polifenoli. To su izraziti oksidansi, vežu slobodne radikale i tako štite stanicu od bolesti, pojasnila je.

Ovo znanstveno istraživanje dokazuje da nije samo crno - ljekovito vino. 

Sad se, u drugom ciklusu, istražuje kako na naše zdravlje utječu vina koja su šest mjeseci odležala u drvenim barique bačvama. Težak je to posao za ispitanike. Ali i ispitivače. Šalu na stranu, ozbiljan je to projekt koji financira Hrvatska zaklada za znanost. Na kojem radi interdisciplinarni tim znanstvenika iz područja poljoprivrede, medicine, biomedicine, prehrambene biotehnologije i psihologije. Dovoljno jamstvo da ćemo za Božić 2022. znati koliko smo zdraviji pijemo li vino - umjereno.