Jedna od posljednjih zagrebačkih postolarki

Danas je sve teže naći dobrog majstora. Gospođa Sandy Češnaj tako je ostala jedna od rijetkih zagrebačkih postolarki. U malenom obrtu blizu zagrebačkog Kvatrića marljivo popravlja cipele onima koji znaju koliko vrijede majstorske ruke.

Ova šarmantna radnja ovdje je više od pola stoljeća, otkad je Sandyna baka kao postolarka pionirka odlučila otvoriti obrt. Već 32 godine Sandy ide bakinim stopama, jer to su obje oduvijek željele.

- Nije dosadan, recimo dosadniji je jedan uredski posao nego ovo, jer ovo se ipak radi rukama i zanimljivo je, i moraš ga voljeti, rekla je postolarka Sandy Češnaj.

Ta ljubav vidi se u svakom brižno izrađenom šavu ili novoj potplati. Dok Sandy strpljivo šiva, ostale poslove obavlja majstor Ivica Budak. Još jedan zaljubljenik u ovaj stari zanat.

- Čovjek kad napravi svoj posao kvalitetno i uredno i kad vas netko od mušterija pohvali mislim da je to najveće bogatstvo, rekao je Budak.

A pohvala je mnogo. Cijeni se ručni rad.

- To je radnja koja već ima tradiciju i ljudi nas znaju. Generacije dolaze tako da mi imamo posla jer mi radimo svu vrstu popravka, dodaje Sandy.

Najviše vole obnavljati obuću od prave kože. Mušterije, međutim, sve češće donose jeftine cipele s kojima je teško raditi.

- Puno puta se dogodi da je ne možete ni popraviti. Nekada se dogodi da moramo i odbiti jer tu cipelu kad lijepite s ljepilom, taj gornji materijal koji je od nekog čudnog skaja jednostavno se raspada pod ljepilom, dodao je Budak.

Sandyno postolarsko umijeće nadaleko je prepoznato. Cipele spremne za popravak stižu iz svih krajeva Hrvatske. I ona im rado udahne novi život. Teško joj pada što poslije nje nitko neće nastaviti obiteljski posao. Djeca su, kaže, otišla u neke druge vode. A ona dok je služe ruke - bit će baka postolarka.