Kako potaknuti djevojčice da se bave informatikom?

Od ukupnog broja zaposlenih u ICT sektoru u Europskoj uniji - tek je svaka šesta žena. Na to su nedavno upozorile institucije Europske unije. Kako bi se to promijenilo - Hrvatski informatički savez organizirao je različite programe kojima potiče učenice da se uključe i nastave svoje školovanje u tom području.

Ema je učenica 3. razreda XV. gimnazije u Zagrebu. Informatikom se aktivno počela baviti u osnovnoj školi. I praznike provodi u zimskoj školi kako bi se pripremila za natjecanja i usavršila znanje.

- Meni se jako sviđa informatika zato što mi se sviđa taj način razmišljanja i to rješavanje problema, rekla je.

Kao jedna od rijetkih djevojaka u školi informatike, smatra da su djevojke jednako talentirane, ali da ih treba više motivirati.

- Jer se to više smatra kao neko muško zanimanje pa možda cure se ni ne počnu zanimati za to, a zapravo bi mogle biti jednako dobre kao i dečki, dodala je Ema.

- Raznim načinima pokušavamo ih motivirati, privući da postanu i ostanu programerke, koliko ćemo uspjeti, vidjet ćemo, rekao je nastavnik informatike u XV. gimnaziji u Zagrebu Nikola Domitrović.

Možda ih može motivirati iskustvo studentice Lorene Boroš, koja je uz studij počela graditi uspješnu karijeru.

- Radim kao android programer, radim na super izazovnim projektima, na super zanimljivim projektima, konstantno svaki dan jako puno učim i evo, zbilja mogu reći da uživam u svom poslu, rekla je Lorena.

A posla će sigurno biti, jer osim u Hrvatskoj, stručnjaci informacijske i komunikacijske tehnologije traženi su i u Europskoj uniji.

- Većina firma, recimo firma u kojoj ja radim ne želi uzet ženu pošto-poto nego želi uzet dobru ženu i trenutno ih nema dovoljno i zato treba poticati cure u osnovnoj i srednjoj školi da se krenu time baviti i da jednostavno se poveća broj, smatra Zrinka Bohr, software developer.

- Svakako će imati prednosti u svojem budućem profesionalnom svijetu ako odaberu nekakvo takvo područje koje je i inače deficitarno, a i njih kao ženskog spola ima manje, rekao je Vlado Lendvaj, predsjednik Hrvatskog saveza informatičara.

Upravo rušenje stereotipa i predrasuda moglo bi ohrabriti ove mlade i pametne učenice da upišu studij i ostvare karijeru u STEM području.