Čovjek koji spašava palme

Ne bi palme u Zadru njihale grane da nije bilo jednog entuzijasta. Zovu ga i doktor za palme jer svaku poznaje u dušu. S kovčegom punim modernih instrumenata postavlja dijagnoze.

Sve je počelo pred oko godinu dana, kada su zadarske palme bile na izmaku snaga. Roko Štokov, agronom po struci, ljubitelj prirode u srcu, odlučio je učiniti sve da ih spasi.

- Priča je išla da su baš lijepi primjerci evo baš ova iza nas počeli padati. Taman se borim protiv štetnika u plasteniku i sad mi nije jasno što je napalo. Lijepo mi je stablo, žao mi je bilo tog stabla, ako raste 30 godina i sad ga nešto uništi u dva mjeseca - hajdemo to riješiti, govori Štokov.

Uhvatio se u koštac s crvenom palminom pipom, nametnikom koji je prije dvije, tri godine na Mediteran stigao na palmama uvezenima iz Indonezije. Zvao je, kaže, koga god je mogao.

- Krenuo sam s jednim čovjekom u Americi, on mi je proslijedio svoje kontakte u Španjolskoj i Francuskoj. Sjeo sam na avion i otišao kod njih da vidim kako oni rješavaju to. Naišao sam na entuzijaste poput sebe, dodaje.

I dobio odgovore. U vidu učinkovitih sredstava. No sve je trebalo prilagoditi našoj mikroklimi. Ubojiti koktel uspješno uništava štetnika i oživljava zaražene palme. I što je najvažnije liječenje ne utječe na okolne biljke niti ljude.

- Mi ga tretiramo onda kada je njegova migracija najveća i samim tim snižavamo troškove i tijek daljnje zaraze. Prvi simptomi se javljaju prije nego štetnik uđe u palmu. Buba do 4 cm dužine se nastani se u samom srcu palme i vizualno ju je nemoguće primijetiti, ali se može čuti, pojašnjava.

Suvremena tehnologija pomaže da ih se zamijeti na vrijeme, no isto tako da se provjeri je li posao dobro odrađen. A gdje god se problem pojavi tu je Roko. Liječio je i spašavao palme od Raba do Dubrovnika. Svoje znanje rado dijeli i podučava Komunalna društva diljem obale i otoka. Kako je palmama u Zadru ponovno udahnuo život dobio je i nagradu grada. Bila je to, kaže, kruna na sve što je učinio. I ne namjerava stati.

Simbol Mediterana, Dalmacije i gotovo svakog našeg malog i malo većeg mjesta uz more, zahvaljujući Roku i entuzijastima poput njega, još će dugo njihati grane.