Galeb na remontu

Polako i sigurno, brod Galeb početkom prosinca otegljen je u kraljevičko brodogradilište. Ondje će biti na remontu četrnaest mjeseci - nakon demontaže, čeka ga dokovanje u susjednom brodogradilištu, Viktoru Lencu, te dovršetak radova u Dalmontu.

Njegova je sudbina i tijekom povijesti bila raznolika i važna pa je upisan u državni registar kulturnih dobara.

- Služio je u talijanskoj mornarici i nakon toga, nakon 2.svjetskog rata bio je potopljen u riječkoj luci, nakon čega je izvučen s morskoga dna. Obnovljen je u pulskom brodogradilištu, dobio je namjenu školskoga broda u tadašnjoj mornarici i ploveće rezidencije predsjednika Tita. Prošao je gotovo sve kontinente na svojim putovanjima mira. U tom kontekstu vremena bio je i glasnik mira i prijateljstva, govori zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović.

Pedeset i osam milijuna kuna vrijedni su radovi. Na natječaju za europska sredstva prošao je zajedno s Palačom Šećerane, kao dio projekta revitalizacije industrijske baštine. Galeb je ogoljen - skidaju se svi dijelovi nužni za njegovu plovidbu te oni koje više nije potrebno ponovno ugrađivati. Brod je 20 godina stajao u moru i nije se izdvajalo za njegovo održavanje pa su remontni radovi iznimno zahtjevni.

Galeb će se registrirati kao plutajući brod s muzejskim i svim pratećim sadržajima. Neće imati pogonske dijelove, no, prema hrvatskom registru brodova, mora zadovoljiti sve uvjete kako ne bi bilo opasnosti od potonuća.

Svi u kraljevičkom brodogradilištu i tvrtki Rijeka 2020. zadovoljni su projektom. A kada se Galeb napokon usidri na riječkom Molo Longu, možda će biti i svi Riječani.