Kobasijada u Dugoj Međi

U Dugoj Međi, malenome mjestu nedaleko od Orahovice,  Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata već devetu godinu je organizirala "Kobasijadu".

Na temperaturi od nekoliko stupnjeva ispod nule domaće slavonske delicije predstavili su mali proizvođači. Žiri je imao pune ruke posla. Ocjenjivalo se 37 uzoraka, a valjalo je izdvojiti tri najbolja. Duljina i debljina kobasica nisu bile važne, presudnu ulogu u ocjenjivanju imao je njihov sastav.

- Crna slavonska svinja koja daje izrazito meso za proizvodnju trajne robe i domaća slavonska paprika i normalna stvar je domaći luk i kuhinjska sol, to odlikuje domaću slavonsku kobasicu, rekao je predsjednik ocjenjivačke komisije Vladimir Pleša.

Važno je sušenje u pušnici te konzerviranje kobasica na tradicionalan način. Vremenski uvjeti odnosno visoke temperature nisu išli na ruku proizvođačima. Najbolju kobasicu proizveo je Tomislav Kunštek iz Velikog Rastovca.

- Mi imamo znači pet posto proizvođači razlike može biti, ljuće, slanije, masnije, krtije, a sve drugo, dimljenje je najveći proces i fermentacija, sušenje da nije naglo i tako te stvari, rekao je Kunštek.

Upravo u tome leži tajna uspjeha svakog vrsnog majstora, no neki rade i ponešto drukčije kobasice od uobičajenih slavonskih.

Druženje na kobasijadi popraćeno je pjesmom, kuhanim vinom, grahom te slasnim mesnim delicijama s otvorene vatre. Najbolji proizvođači kobasica nagrađeni su prigodnim peharima i priznanjima, a slavlje uz slavonske mesne delicije potrajala je do duboko u noć.