Nepcem oko svijeta: Prvo polufinale osiguralo prvog finalistu

U petoj emisiji druge sezone snage su odmjerili pobjednici prve četiri emisije, Martin, Rudolf, Borna i Darko, a u borbi do finala pomagali su im chefica Ivana Bekavac i chef Christian Kiki Misirača.

Birajte smjelo, bit će bolje jelo

Cilj je kuhati hrabro i maštovito. U prvom krugu Martinu i Rudolfu u kuhinji se pridružila chefica Ivana. Već su dokazali da imaju kulinarskog znanja, stoga je cilj kuhati hrabro i maštovito jer ovo je ipak - borba za finale.

- Mislim da se možete sada više opustiti, nije vam više prvi put, znate procedure i znate na što se morate fokusirati. Pustite mašti na volju!, ohrabrio je natjecatelje Tom. Utrka za finale je započela. Rudolf je s trake odabrao teleća jetrica, bukovače, rikulu i parmezan, a pripremao je jetrica uvaljana u brašno i pečena na ulju s umakom od gljiva.

- Jetrica su jedna divna, nutritivno bogata namirnica koja je zapostavljena jer ih ljudi vrlo često ne znaju ispravno pripraviti. Ključ je u tome da se ona treba zapeći i ispeći, ali nikako prepeći, objasnila je chefica Ivana.

Martin se, pak, odlučio za vegetarijansku kombinaciju namirnica, kvinoja, bukovače, rikula i parmezan, od kojih je pripremao jedno sjevernoafričko jelo, shakshuku, a radi se o jajima kuhanim u aromatičnom umaku od rajčica.

- Jako mi se sviđa kako razmišljaš i u kojem smjeru ideš, pohvalila je chefica Ivana Martinov izbor jela.

- U Meksiku bi rekli huevos rancheros za ovo jelo, komentirao je Tom i nadodao - Super razmišljanje! Nešto vrlo jednostavno i vrlo efektno, zašto ne?

A kakvo bi to kuhanje bilo da u kuhinji ide sve po planu? Naime, Rudolf je u međuvremenu imao manju nezgodicu s nožem.

- Jeste morali iskrvariti da bi ja došla?, upitala je Ivana Rudolfa.

- Rudi ako se ne poreže, nije bio, našalio se Tom.

Minuta je do kraja, panike nema. Vrijeme je za kušanje.

"Ideš mi na điger" ime je jela koje je Tomu servirao Rudolf. - Taman, komentirao je presjek jetrice sudac. - Tu mi fali nekakav škrob, riža, da mogu ovaj umak pokupiti. Inače ok, jedno onako domaćinsko jelo, zaključio je Tom.

Potom je Martin poslužio svoju "Pustinjsku oazu". Uspio si dočarati sjever Afrike!

- Pogodio si s tim profilom koji daje cvjetno-herbalnu notu. Tu bi ti dobro došao za’atar ili neki začin tog tipa. Žutanjak je mekan, a bjelanjak kuhan što je najbitnije kod ovog jela, objasnio je Tom.

U dvoboju dvije tradicije, pobjedu je odnijela Martinova "Pustinjska oaza".

Drugi krug

Da ponovno pokažu svoje umijeće, u sljedećem su krugu imali čast Darko i Borna. S trake je Darko odabrao palamidu, vrganje u prahu, mrkvu i poriluk. Od mrkve i poriluka plan je bio napraviti pire (mrkva i poriluk), pečeni riblji file s paprom i chutney od naranče.

Borna je odabrao jednake namirnice kao i konkurent. Njegov je, pak, plan bio ribu ispeći na tavi, a poriluk i mrkvu izdinstati.

- S obzirom da nikad nije pripremao ribu, a uzeo je ribu, svaka mu čast, pohvalio je Bornu chef Kiki.

Jednake namirnice, no kakav će biti rezultat?

- Ako ne želiš potpuno "izmrcvariti" ovu palamidu, imaš dvije opcije. Jedna od njih je da file pečeš na koži, kad ju okreneš na drugu stranu, kožu ćeš samo lagano odvojiti od mesa, savjetovao je Kiki Darka.

Druga traka donijela je namirnice koje su odlično odgovarale kao dodaci planiranim jelima. Za đumbir i jabuku odlučili su se oba kandidata. Detalji će očito presuditi.

Ana silno želi biti ta koja će ocijeniti jela i najvjerojatnije je stalno gladna pored Toma.

- Silno bi htjela probati i donijeti sud o klopi, no mi pazimo na njezinu liniju, našalio se Kiki.

- Dobro ste se pohrvali s palamidom, komentirao je Tom i pozvao Bornu da posluži svoje jelo imena "Ne pada palamida daleko od jabuke".

- Ovaj ragu je sjajan! Hrskav, aromatičan, lijepo začinjen, ima prekrasnu karamelizaciju, no volio bih da si stavio više praha od vrganja da ga jače pošumiš, ajmo reć’. Palamida je super, mrvicu kraće, no jabuku ne bih radio na ovaj način. Za nekoga tko nikad nije pripravljao ribu, sjajno!, zaključio je sudac.

"Pala jabuka na palamidu" poslužio je potom Darko željno iščekujući sučev komentar.

- Palmida je kuhana malo previše, chutney sjajan, idu odlično zajedno, no ja bih chutney ostavio malo likvidnijim, da ima malo više tekućine, objasnio je Tom i Darka razveselio objavom da prolazi u treći krug.

Tko će u finale?

Zadnji dvoboj - Darko i Martin. Darko će Toma pokušati osvojiti pilećim batkom sa zabatkom, dinjom, borovnicama, keljom pupčarom, soba tjesteninom, cherry rajčicama i žutim patlidžanom, a Martin također pilećim batkom sa zabatkom te desertom koji sadrži mascarpone i marelice. Što su pripremali? Martin se odlučio za jamaican jerk uz dodatak basmati riže, salse od voća i majoneze od češnjaka i limete te fritula za desert.

- Jako volim egzotične okuse i na neki način putovati nepcem po svijetu pa bih tako pokušao proći cijeli svijet u ovom showu, stoga nastavljam u tom tonu, komentirao je Martin svoj izbor jela. Darko se, pak, odlučio za piletinu na azijski s čvarcima od pilećih kožica i dizanu kukuruznu zlevanku za slatki završetak.

- Zašto jamaican jerk mora biti crn?, upitala je Ana Toma koji je odgovorio - Zato jer ima kombinaciju začina koja vrlo lagano gori i obično se radi na otvorenoj vatri. Uvijek se postigne taj crni izgled koji je prihvatljiv, normalan i ta gorčina stvarno pomaže začinima.

"Piletina na azijski" i "Zlevanka a’la muffin" kombinacija je s kojom Darko cilja na pobjedu, no kako će na njih reagirati sučevo nepce?

- Sve mi se sviđa, al’ baš sve! Kombinacija začina u soba tjestenini nije za svakoga, al' ja to obožavam i baš je pogođeno! Zlevanka je jedna dobra lekcija svim zagorskim mamama da zlevanka ne mora bit suha, našalio se Tom. Imaš visoki zadatak Martine, nadodao je sudac i pozvao Martina da posluži svoje kreacije, "Sretnog Rastafarijanca" i "New Orleans".

- Ne znam jesam li ikad jeo bolji jerk chicken u Europi, iskreno, pohvalio je Tom i dodao - Desert je prokletstvo totalno. Ne volim slatko, al' bih pojeo zdjelu. Baš grijeh!

Divni tanjuri, no teška odluka koju je morao donijeti. U finalu kuha i peče Darko!

Darko, čestitamo od srca!


POBJEDNIČKE RECEPTE donosimo u nastavku:

PILETINA NA AZIJSKI
Piletinu odkostiti i odvojiti kožicu. Patlidžan narezati i posoliti da malo otpusti. Narezane pileće kožice pržiti na sezamovom ulju kako bi dobili hrskave čvarke. Izvaditi ih i staviti sa strane. Na masnoću od čvaraka ubaciti piletinu, a nakon par minuta i crveni luk narezan na polumjesece, zatim patlidžan te na kraju prethodno skuhane soba rezance.

Sve zajedno začiniti sa solju i paprom. Ubaciti mješavinu začina koja je prethodno pripremljena prema vlastitom ukusu (kurkuma, kim, sjemenke anisa, sjemenke korijandera, kajenski papar, crni papar, piment i malo cimeta). Kad je gotovo, jelo servirati u duboku drvenu zdjelicu te posipati s mješavinom svježe sjeckanog korijandera, pilećih čvaraka i malo kajenskog papra.

U međuvremenu prokulice blanširati, a rajčice prepoloviti, pošećeriti i staviti na 200 stupnjeva C na desetak minuta u pećnicu da malo "povenu". Odvojiti po listić sa prokulice, u njega staviti rajčicu te ukrasiti jelo.

ZLEVANKA A’LA MUFFIN
Pjenasto umutiti bjelanjke te u njih staviti šećer, žutanjke, pecilni prašak i vrhnje.
Smjesu uliti u kalupe za muffine premazane maslacem. Peći petnaestak minuta na 200 stupnjeva, prema potrebi zadnjih pet minuta na 250 stupnjeva. Borovnice, ribizl i dinju narezati na sitne kockice, pošećeriti i ostaviti sa strane. Nakon desetak minuta staviti grčki jogurt na voće.

Na tanjur poslužiti voće s jogurtom, na umak staviti muffin zlevanku, posipati usitnjenim matičnjakom, listićima badema i usitnjenim orasima.