5. siječnja 1933. - Počela gradnja mosta Golden Gate

Američki grad San Francisco može se pohvaliti jednim od najljepših visećih mostova na svijetu, Golden Gateom, koji spaja obale na ulazu u istoimeni zaljev.

Gradnja do tada najvećega visećeg mosta počela je 5. siječnja 1933. i trajala je više od četiri godine. Čudo od čelika s gracioznim kabelima, dugačko 1280 metara, projektirao je poznati inženjer Joseph Strauss. Gradnja mosta bila je veoma složen i mukotrpan posao, a vremenski uvjeti i nagle plime znatno su ga otežavali.

Tornjevi su građeni od čelika, teške ploče zakivale su se ručno. Viseći kabeli koji pridržavaju tu prometnicu načinjeni su od snopa tankih žica, a svaki kabel teži gotovo 10 tisuća tona. Posao se obavljao na velikim visinama pa je ispod mosta, od njegova početka do kraja, bila postavljena zaštitna mreža. Unatoč takvoj zaštiti poginulo je 11 radnika. Ipak, tijekom gradnje mreža je spasila živote 19-orice sretnika koji su poslije postali poznati kao članovi kluba Na pola puta do pakla.

Golden Gate završen je i svečano otvoren 1937. kada su u promet puštena prva vozila s uglednim uzvanicima. Prema statistikama iz 2002., mostom su do tada prošle oko 2 milijarde vozila. Golden Gate vodi i jednu crnu statistiku. S vremenom je postao odredištem mnogih samoubojica. Do danas je s njega u smrt skočilo više od više od 2000 ljudi. Međutim, Golden Gate oduvijek je bio omiljen i među avanturistima, što potvrđuje primjer kanadskih studenata strojarstva koji su ispod mosta na žičanu užad objesili popularnu Volkswagenovu Bubu. Čini se da ju je bilo teže skinuti nego postaviti!