Zagrebačke božićne jelke grijat će plastenike i zgradu Zrinjevca

Dan prije pravoslavnog Božića, na Sveta tri kralja, za većinu je katolika trenutak kad raskićuju drvca. Iako božićno vrijeme još traje. Odbačena drvca u Zagrebu je počeo odvoziti Zrinjevac.

- Sa današnjim danom počinjemo sa odvozom. Organiziran je odvoz na području cijeloga grada. Građane bi zamolili da božićna drvca odlažu na rubne djelove zelenih površina. Tako će nam olakšati sakupljanje, rekao je voditelj PJ njega i zaštita bilja, Zrinjevac Tomislav Vitković.

Božićna drvca koja odbace građani završe na jednoj od dvije zagrebačke kompostane.

Najbolje je odbaciti "gole" borove. Iako zavezani djeluju urednije oni su dodatan posao radnicima u kompostani.

- Drvca koja se dovezu ovdje na kompostanu će se djelomično kompostirati i proizvost će se kompost, a veći dio će se od ove godine koristiti kao biogorivo za naše kotlovnice pomoću kojih ćemo grijati plastenike, staklenike i našu upravnu zgradu, rekao je Vitković.

S obzirom na povećanu emisiju ugljičnog dioksida u svijetu to je prihvatljiv način zbrinjavanja drvaca. U kompostane na Jakuševcu i Markuševcu dnevno se doveze 50-ak kamiona. Prikupljanje će trajati sve dok posljednje drvce ne završi ovdje na kompostani. Zagrebački Zrinjevac prikupi 50.000 drvaca. Većinu njih, 90 posto u prvih 15 dana.