Restauracija svjetiljki - svjetlost bila slabija, a emocije jače

Članovi osječke udruge "Svjetlost fenjera" već godinama prikupljaju i restauriraju vrijedne povijesne svjetiljke. Kažu da im to omogućuje povratak u vremena kada je svjetlost bila slabija, a emocije jače.

Tonka Sukić
pomaže u održavanju zbirke od oko 200 fenjera, među kojima ima i onih proizvedenih potkraj 19. stoljeća. Kaže, teško joj je procijeniti je li više riječ o nostalgiji za prošlim vremenima ili o ljubavi prema starim rasvjetnim tijelima.

- Zna biti dosta zahtjevno, ali čovjek se na svašta navikne, pa tako i na ovo. Znači, oni su postali na neki način dio našeg života i svi ljudi koji nam dolaze već vole ih vidjeti i pitaju za njih i nekako su i dekoracija, kaže Tonka Sukić tajnica udruge "Svjetlost fenjera".

Mnoge od tih povijesnih svjetiljki prava su mala umjetnička djela, stoga nije čudno što se Miroslav Kern davno zarazio kolekcionarskim virusom.

Ta strast traje od 2003. godine, zato što mi je privlačna ta konstrukcija svjetlosti i stakla, spoj, i sve to ima nekako svoju priču, rekao je Miroslav Kern, predsjednik udruge "Svjetlost fenjera".

Jer, što se više istražuje, dolazi se do novih i zanimljivih spoznaja, primjerice da su se kvalitetni fenjeri nekada proizvodili u Karlovcu.

Članovi udruge fenjere nabavljaju od znanaca i drugih kolekcionara, a osim restauracije i održavanja, kažu, podjednako je važno da se ti svjedoci nekih jednostavnijih vremena redovito pokazuju zainteresiranoj publici.