9. siječnja 1806. - Pokopan Lord Nelson

U svojoj najvećoj pomorskoj pobjedi, u listopadu 1805., kod rta Trafalgara, britanski admiral Horatio Nelson igrom zle kobi izgubio je život.

Tri mjeseca poslije, uz najveće počasti, njegovo tijelo dopremljeno je u britansku prijestolnicu, a kroničari su se kleli da takav sprovod London dotad još nije vidio.

U katedrali Svetog Pavla, 9. siječnja 1806., pokopan je nepobjedivi Lord Horatio Nelson. Istodobno, u njegovu čast, podignut je spomenik na tada novoizgrađenom, a danas jednom od najpoznatijih londonskih trgova - Trafalgar squareu.

Horatio Nelson bio je oličenje sna da spretni i sposobni uspijevaju u životu. Rođen je u siromašnoj engleskoj seljačkoj obitelji, kao šesto od jedanaestero djece. Kada je imao jedanaest godina, umrla mu je majka, a jedan od daljnjih rođaka prihvatio ga je na svoj brod kao mornara. Spretni Nelson brzo se probio u časnički sloj, a nije trebalo dugo čekati da postane zapovjednik broda. Naposljetku se zahvaljujući izvrsnim uspjesima domogao i admiralskog čina te plemićkog naslova.

Imao je veliku sposobnost ispravnog procjenjivanja i brzog donošenja odluka, a time i golemo povjerenje svojih posada. Iznenadnim je manevrima donosio uvjerljive pobjede engleskoj kruni. Najpoznatije Nelsonove bitke bile su u zaljevu Abukiru kod Aleksandrije te kod rta Trafalgara, nedaleko od španjolske obale.

U tim borbama Nelson je teško porazio i zapravo potpuno uništio francusku ratnu flotu i Velikoj Britaniji osigurao prevlast na moru za više od stotinu godina. Spomenik na Trafalgar squareu i danas podsjeća na staru britansku pomorsku slavu.