2019. - itekako zanimljiva glazbena godina

U prvim danima nove, osvrćemo se na staru 2019. godinu, koja je bila itekako zanimljiva kada je riječ o glazbi. Evo što je bilo izdvojeno u pregledu Vijesti iz kulture.

Već prvoga dana 2019. glazbom nas je počastio Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije. U zagrebačkom HNK-u održali su tradicionalni novogodišnji koncert na kojem su posjetitelji uživali u polkama i valcerima. Svojim su muziciranjem osvojili i Kineze kada su u studenome prvi put gostovali u njihovoj zemlji.

Zagrebačka filharmonija prvi se put, pak, predstavila u Kuvajtu i svojim nastupom osvojila tamošnju publiku: To je jedan drugi svijet, druga kultura... Kad vidite ovakvu dvoranu, stvara se nova povijest za Zagrebačku filharmoniju. Zato nam je bila čast i ponos da smo ondje, poručio je ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch.

Godina 2019. bila je važna i za Simfonijski orkestar HRT-a. Sa svojim šefom, dirigentom Enricom Dindom, prvi je put gostovao u talijanskoj Piacenzi: To gostovanje veliki je kompliment Hrvatskoj radioteleviziji, i šefu dirigentu Dindu jer je bio rukovođen isključivo umjetničkim razlozima, napominje rukovoditeljica RJ Glazba HRT-a Ivana Kocelj.

Simfonijski orkestar HRT-a u rujnu je obilježio i 90 godina djelovanja: Kao i dosad, najviše nastojim podignuti kvalitetu. Uvijek pokušavam poboljšati izvedbu, ali i svoj odnos s glazbenicima, ističe šef dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a Enrico Dindo koji orkestar vodi već petu sezonu.

Mnogobrojnim koncertima obilježena je i 65. obljetnica Zagrebačkih solista. Slavljenički koncert održan je u dupkom punom Hrvatskom glazbenom zavodu, a solistima se pridružila i violončelistica Monika Leskovar.

30. Muzički Biennale Zagreb, održan od 6. do 13. travnja, naš je glavni grad pretvorio u središte svijeta posvećeno novoj glazbi svih žanrova. U travnju je veliki jubilej obilježio i Zagrebački kvartet. Stoljeće muziciranja naš najstariji komorni ansambl proslavio je u Hrvatskom glazbenom zavodu, ali i nizom koncerata po cijeloj zemlji.

Među mnogobrojnim nastupima na Dubrovačkim ljetnim igrama ističu se koncert Hrvatskog baroknog ansambla i francuskog dirigenta Hervéa Niqueta u Kneževu dvoru te izvedba Luke Šulića i Aljoše Jurinića.

Na obali Drave spektakularno je izvedena 'Carmina burana'. Izvedbu su pripremili zborovi i simfonijski orkestri Glazbene škole iz Varaždina i Konzervatorija za glazbu i balet iz Maribora te varaždinski Mješoviti pjevački zbor Chorus Angelicus sa solistima.

Prošle smo godine obilježili i 200. obljetnicu rođenja Vatroslava Lisinskog. Na pozornici hrama glazbe koji nosi njegovo ime Simfonijski orkestar i zbor HRT-a, pod ravnanjem maestra Nikše Bareze i uz mnogobrojne vokalne soliste, izveli su odabir njegovih  djela.

U ciklusu Lisinski subotom pred rasprodanom dvoranom nastupio je Jevgenij Kisin, glazbenik koji pripada svjetskom pijanističkom vrhu.
U spomen na proslavljenog hrvatskog dirigenta Vjekoslava Šuteja, u povodu 10. godišnjice njegove smrti, u Lisinskom je izveden Verdijev Requiem.

Pod vodstvom maestra Ivana Repušića izveli su ga Zagrebačka filharmonija, Akademski zbor 'Ivan Goran Kovačić' te Zbor Opere zagrebačkog HNK, uz soliste svjetskoga glasa - Tomislava Mužeka, Marka Mimicu, Elenu Židkovu i Krasimiru Stojanovu.

- Radila sam mnogo sa Šutejem, sjajno smo se slagali, no ono po čemu je on za mene bio poseban jest njegova ljudskost. Bio je veliki umjetnik i divan čovjek, izjavila je Krasimira Stojanova

Glazbena 2019. bila je raznolika i uzbudljiva. Inspirativna umjetnicima poput pijanista Mateja Meštrovića dobitnika zlatne medalje međunarodne nagrade Global Music Awards, ali i svima nama koji smo u vrhunskim izvedbama tijekom cijele godine uživali.