Blago karlovačkog Franjevačkog samostana pred publikom

Franjevački samostan u Karlovcu postoji gotovo otkad i sam grad. Tijekom više od 400 godina u prostorijama samostana skupilo se vrijedno povijesno i kulturno blago, a sada su franjevci odlučili otvoriti svoja vrata Karlovčanima i turistima.

U blagdansko vrijeme u Franjevačkom samostanu u Karlovcu posebno je svečano, nema kutka bez jaslica i božićnih ukrasa.

- Franjevci su zapravo svjedoci povijesti grada i muzej je zapravo spomenar čitave povijesti Karlovca, kaže vodič u Franjevačkom muzeju u Karlovcu Miljenko Bojčić jer, nastavlja Miljenko, mnoge su povijesno značajni ljudi prošli kroz ove prostorije: Prije samostana ovdje je bila prva karlovačka gimnazija koju su pohađali, između ostalih i Juraj Dobrila i Ljudevit Gaj.

-  Ti velikani su prošli kroz karlovačku gimnaziju, a osim toga i prvi susjed nam je bio Maksimilijan Vrhovac koji je rođen u današnjem učeničkom domu, a pored njega ovdje je često viđen gost bio i Alojzije Stepinac tako da se definitivno radi o jednom spomeniku koji je ne samo bogatstvo grada Karlovca nego i čitave Hrvatske. Svjedok je njezine povijeti, na kraju krajeva, kaže Bojčić.

Svaki dio samostana krije neki zanimljiv predmet: Sve je vrijedno. Kada smo razmišljali koja je zapravo naša misija ovdje, shvatili smo da moramo imati neki cilj i svrhu, mi smo kao prvo čuvari blaga. Prvo Isusa nosimo, to je prvo blago, a sve služeći Isusu je sve ovo nastalo kroz silne godine našeg djelovanja ovdje, napominje gvardijan u Franjevačkom samostanu Karlovac Krunoslav Albert.

Sve te izloške odlučili su pokazati javnosti. Karlovčani i njihovi gosti od prvoga dana ove godine mogu svakodnevno razgledati postav novoga muzeja.

- Ja sam sigurna da puno Karlovčana zna za blago koje se ovdje skriva i mislim da je sada prigoda da svi dođu i da se uz besplatan je ulaz upoznaju s baštinom našega grada, poručuje direktorica Turističke zajednice Karlovac Marina Burić.

Turistička zajednica i Grad Karlovac nastavit će i nakon blagdana pomagati franjevcima da muzej ‘postave na noge’.

- Ono što se mi nadamo i očekujemo je da će i ovaj Franjevački muzej, postat ‘točka’ ne samo za nas u Karlovcu nego i za sve naše goste jer osim Aquatike, Muzeja Domovinskog rata, Starog grada Dubovca, naše Zvijezde, definitivno je Franjevački muzej mjesto koje svaki turist treba posjetiti, smatra gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.

I zato se naveliko spremaju za ljeto, a vjetar u leđa daje im i činjenica da Karlovac iz godine u godinu bilježi sve veći turistički rast. U 2019. godini, prema podacima Turističke zajednice, posjetilo ga je više od 50 tisuća gostiju.