8. sijećnja 1935 - Rođen Elvis Presley

Kralj rock 'n' rolla, Elvis Presley, rodio se na današnji dan 1935. u gradiću Tupelo u američkoj državi Mississipi.

Od najranijih je dana, okružen toplinom američkog juga, pokazivao zanimanje za glazbu. U mladosti su na njega najviše utjecale crkvene gospel pjesme, ali i country te crnačka blues glazba. Osim toga, pripadao je prvom naraštaju koji je odrastao uz gramofonske ploče, radio prijamnike i jukeboxe.

Karijeru je započeo gotovo slučajno. Za vrijeme pauze za ručak otišao je u glazbeni studio i otpjevao dvije pjesme majci za rođendan. Producenti su ga primijetili i lavina slave nezadrživo se pokrenula. Godine 1956. Presley je snimio pet zlatnih ploča i preko noći od beznačajnog rockabilly južnjaka postao najveća zvijezda na svijetu. Bilo je to njegovo zlatno doba. Mlad, zavodničkog glasa, stasa i ponašanja Elvis je bez ozbiljnije konkurencije lako pokorio svijet.

Početkom šezdesetih napravio je zaokret u karijeri kada je napustio izvorni rock 'n' roll i počeo pjevati glazbu drukčijeg sadržaja i melodike, primjerice, napolitanske ljubavne balade. Snimao je i klišeizirane filmove, pokušavajući tako postati obiteljskim zabavljačem.

U tome je samo djelomično uspio. Karijera mu je prema kraju života imala silaznu putanju. Umro je 1977. u svom dvorcu Graceland kraj Memphisa u Tennesiju. Presleyeva veličina je u tome što je uspio rock utvrditi kao dominantni glazbeni žanr svoga naraštaja. Nadahnuo je mnogobrojne sljedbenike s obiju strana Atlantika i nije čudno što je rock 'n' roll u mnogim varijantama još uvijek najpopularnija glazba.