10. siječnja 1778. - Umro Carl von Linné

Poznati švedski botaničar, zoolog te osnivač i prvi predsjednik švedske Akademije znanosti, Carl von Linné umro je u gradu Uppsala 10. siječnja 1778.

Nakon studija botanike u rodnoj Švedskoj odselio se u Nizozemsku gdje je doktorirao medicinu i postao ravnatelj amsterdamskoga zoološkog i botaničkog vrta. Za boravka u toj zemlji napisao je svoja najvažnija djela: Prirodni sustav, Osnove botanike i Biljni rodovi.

Linné je razvrstao biljke u razrede, redove, porodice, rodove i vrste prema obilježjima spolnih organa, to jest cvjetova. Iako je takva klasifikacija umjetna, omogućila je opisivanje i razvrstavanje novih biljnih vrsta, a Linne je postao ocem moderne biologijske sistematike.

Revoluciju u botanici izazvao je uvođenjem binarne nomenklature prema kojoj su biljke dobile latinski naziv roda i vrste. Osim znanstvenih radova Linne je objavljivao i putopise sa svojih putovanja Laponijom i Švedskom. Tako je u švedsku književnost uveo tradiciju putopisne proze pa se smatra jednim od najvažnijih švedskih pisaca 18. stoljeća.