"Stoljeće djeteta"- izložba za djecu, roditelje, djedove i bake

Godine 2000. u Hrvatskoj je prvi put prevedeno djelo švedske autorice, feministice i pedagoginje Ellen Key "Stoljeće djeteta". Bilo je to točno stotinu godina nakon što je knjiga objavljena, a koja je tada intrigantno, euforično i pronicavo govorila o reformnoj pedagogiji te predvidjela ono što se poslije i dogodilo.

Na tome manifestu, najčitanijoj knjizi pedagoške literature, nastala je i izložba "Stoljeće djeteta" postavljena u Hrvatskom školskom muzeju u Zagrebu.

- 20. stoljeće kao i na mnogim drugim područjima tako i na području djetinjstva doživjelo je velike promjene. Zapravo, to odrastanje je dijelom uvjetovano političkim i društvenim prilikama u Hrvatskoj. Tijekom 20. stoljeća, Hrvatska je bila u pet različitih državnih zajednica, tako da je i to utjecalo na odrastanje. Imamo razvoj pedagogije, tako da slika djeteta kakvo je bilo na početku, nije ono koje je na kraju stoljeća, rekla je dr.sc. Štefka Batinić, ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja.

Na početku stoljeća osnovna kategorija bila je poslušnost, a između dva svjetska rata prisutni su utjecaji reformske pedagogije u kojoj dijete postaje središte i njegov glas se sve više poštuje. Na izložbi koja teče kronološki prikazani su predmeti vezani za život djeteta u školi, ali i njegove izvanškolske aktivnosti te kuću.

Možemo vidjeti kako se živjelo, igralo, učilo, što se čitalo. Tako proširena tema ne samo školovanja djece nego i djetinjstva u najširem smislu rezultat je cjelogodišnjeg prikupljanja predmeta za ovu izložbu. Hrvatski školski muzej akciju je pokrenuo početkom prošle godine.

- U toj akciji skupili smo više od 3000 predmeta, odazvalo se oko 100 darovatelja i dio predmeta koje smo skupili tom akcijom je izloženo na ovoj izložbi, naglasila je Batinić.

Ova će izložba razveseliti i djedove i bake, ali i srednju generaciju. Mnoge koji su svoje igračke bacili, zaboravili ili darovali.

Ona ima i ozbiljan karakter. Tu je opsežan katalog, povijesni pregled najvažnijih društvenih i političkih te pedagoških pravaca. Život u 20. stoljeću intenzivno se mijenjao, no možemo zaključiti da se iskonske potrebe djeteta nisu promijenile.

Igra, skupljanje različitih sličica, stvaranje prvih prijateljstava i neprijateljstava, igra loptom na sunčani proljetni dan. Neke možda zaboravljene aktivnosti uvijek će nanovo naći maloga čovjeka. Podsjetnik je i ova izložba. Pogledati je i zaigrati neke od igara možete sve do kraja kolovoza.