Podrivanje znakova tržišne komunikacije

U splitskoj Galeriji Vidović održava se izložba piktografija koju prati i niz radionice za djecu u Muzeju grada Splita - posljednja u ciklusu bit će sutra, a posvećena  istraživanju Dioklecijanovih podruma.

Autorica izložbe piktografija Daniela Cikatić Javorčić rođena je 1969. godine u Splitu. Diplomirala je grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Miroslava Šuteja.

- U posljednje vrijeme umjetnica se bavi pretvorbom znakova i slika koji se fabriciraju kroz tržišne vizualne komunikacije u piktograme, slikovne znakove koji svojim značenjem podrivaju smisao izvornog konteksta polazišnog znaka i slike, napominju iz Galerije Vidović.

Na izložbi 'Piktografije' upotrijebila je znakove iz suvremenog simulakruma kao polazište za promišljanje vlastitog identiteta. U prvom ciklusu, koji je naslovila ‘Pozdrav iz Altamire’, za dekontestualizaciju i reinterpretaciju znakova koristila je tradicionalni grafički medij, linorez, a u ciklusu ‘Samoj sebi’ medij masovne komunikacije, digitalnu fotografiju.

- Radovima u linorezu istraživala je potencijal simboličkog jezika slike za prenošenje složenih unutarnjih stanja i znakovima koji su izvučeni iz svog izvornog konteksta oblikovala vlastito slikovno pismo, svoju intimnu piktografiju. Ciklusom fotografija koje prikazuju crteže/znakove prislonjene na njeno tijelo zabilježila je proces pretvaranja znakova u semantičke vodiče kroz neku vrstu njenog vizualnog dnevnik, ističe kustosica izložbe Nela Žižić.

U Muzeju grada Splita održava se i niz radionica za djecu, a posljednja je na rasporedu u četvrtak, 9. siječnja, u Podrumima Dioklecijanove palače u 11 sati.

O izložbi i radionicama ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska razgovarala je se autoricom izložbe Danielom Cikatić Javorčić, višom kustosicom Muzeja grada Splita Nelom Žižić i muzejskom pedagoginjom Marijom Plazibat: