Riječka ‘Tosca’ među najboljima

2019. bila je vrlo uspješna za HNK Ivana pl. Zajca. Godinu su obilježile brojne premijere, koncerti i gostovanja, no jedan projekt posebno se istaknuo. Opera ‘Tosca’ uvrštena je među najbolje glazbene događaje 2019. prema izboru uredništva specijaliziranog web magazina Operaclick.

Dinamičan zaplet, dramatične intrige i snažni likovi samo su neki od elemenata ‘Tosce’, jedne od najizvođenijih opera u svijetu. U režiji Marina Blaževića, riječka Tosca našla se uz bok izvedbama milanske Scale i njujorške Metropolitan opere.

- Objavljivanjem kritike Rossane Paglia, naša Tosca ušla je u konkurenciju šestotinjak glazbeno scenskih primarno opernih ili koncertnih opernih djela iz cijeloga svijeta, te je uredništvo Operaclicka odlučilo da je doista riječ o projektu koji je po različitim svojim aspektima; glazbenim, glumačkim, dramaturškim i redateljskim, zavređuje biti proglašena jednom od top dvadeset iz cijeloga svijeta, napominje redatelj opere i intendant HNK-a Marin Blažević.

Inovativnu Blaževićevu režiju iznijeli su operni umjetnici Kristina Kolar i Giorgio Surian; velika imena hrvatske opere te protagonisti snažnog glazbenog i glumačkog integriteta.

- Tosca je jedna uloga koja mi je dala jako puno satisfakcije i jako puno pozitivnih rezultata, kritika i svega. Ova Tosca je za mene zbilja kulminacija svega onoga što sam dosad napravio u toj ulozi. Ovo je veličanstvena stvar zato jer sam doprinio kazalištu, u toj operi došli smo zbilja na svjetski nivo, komentira operni pjevač Giorgio Surian.

Tosca je više od uloge - postala je, naime, metafora pravednosti, dostojanstva i ljubavi. Priča o ženi koja umire za svoju ljubav i umjetnost redovito puni gledališta diljem svijeta.

- Mislim da je u pitanju muzika prije svega i jedna bezvremenska priča, likovi s kojima se možete suživjeti, razumjeti, koji su zapravo kao ljudi koje možete sresti svakoga dana. Jako sam sretna što sam napokon imala priliku pjevati Toscu u Rijeci. Budući da smo Giorgio i ja zajedno pjevali, ne u istoj produkciji, ali u istoj operi u Zagrebu i u Pečuhu, napokon je došao red na Rijeku i mislim da smo napravili jako dobar posao, napominje operna pjevačica Kristina Kolar.

Reprize opere prožete intrigom, strašću i nasiljem u tri redateljske estetike na rasporedu su 27. i 29. siječnja.