Plaža Firule: Već godinama šetnja na vlastitu odgovornost

Iznad poznate splitske plaže Firule već se godinama odronjava zemlja i kamenje. Zbog opasnosti, prolaznici šeću na osobnu odgovornost.

Gradske službe pripremaju projektnu dokumentaciju za građevinske zahvate kojima bi se taj problem konačno riješio.

Ipak, do izgradnje potpornih zidova, šetnje uz jedno od najljepših splitskih kupališta, nažalost, i dalje će biti s mišlju na prijeteće kamene blokove. Strmi i zapušteni teren posebno je opasan nakon velikih kiša.

Izgradnju potpornog zida pak ometaju vlasnički odnosi.

Riječ je o privatnim posjedima na pomorskome dobru, za koje je mjerodavna Splitsko-dalmatinska županija, dok je za samu šetnicu zadužen Grad.

- Na splitskim se Firulama ne događa ništa. Ja sam još 2016. godine postavio pitanje tadašnjem gradonačelniku Ivi Baldasaru namjerava li sanirati opasni pokos na Firulama. Prošle su tri i pol godine, a mi postavljamo isto pitanje, kaže nezavisni gradski vijećnik Ante Zoričić.

Gradske službe više su puta napravile sanaciju opasnih klizišta, a u pripremi je dugoročno rješenje.

- Priprema urbanističko-arhitektonskog natječaja kojim će se definirati način uređenja same sanacije pokosa nego i uređenje šetnice kao i same plaže Firule, kaže pročelnik Službe za izgradnju Grada Splita Jurica Vojnović.

Grad Split osigurao je 600 000 kuna za projektiranje potpornih zidova, ali kada bi njihova izgradnja mogla početi, još se ne zna.