Pronađen Đoni, serval koji je lutao Hrvatskom

Serval koji je još od srpnja lutao Slovenijom i Hrvatskom, večeras je vraćen svojem vlasniku iz Novog Mesta. Tu afričku divlju mačku na području Svete Helene uhvatili su veterinari Branimir Reindl i Vedran Sljepčević. Serval, koji se zove Đoni, u tih je pola godine prošao svašta.

Serval koji je mjesecima lutao, na sigurnom je i vraćen vlasniku. Od kada je lociran, Branimiru i prijatelju trebalo je tjedan dana da ga uhvate. Ostavljali su mu hranu, promatrali njegove navike.

- Kad bi se mi maknuli na poziciju od kuda ga možemo gledati, promatrati, on bi sat vremena sat i pol dolazio, uredno obišao mjesto gdje smo postavili hranu, maknuo se promatrao nas, objašnjava Branimir Reindl, dr. vet. med.

- To su mačke koje se prodaju kao kućni ljubimci i koji se uzgajaju kao kućni ljubimci. Oni se već kao mačići od dva i pol tjedna odvajaju od majke i hrane se na ruku tako da im je čovjek u stvari sve, dodao je Reindl.

Vlasnicima je pobjegao još u srpnju, tijekom šetnje. Kada su ga napali psi  prestrašio se i otrgnuo s povodca.

- Šetali smo ga na povodcu i onda je strgao povodac i otišao. Oda smo ga za dva mjeseca našli u Črnoblju. To je 40 km od nas, bio je tamo jedan tjedan i onda je prešao u Hrvatsku, rekao je vlasnik servala Blaž Kožar.

I tako su se Đoniju, koji je odgajan kao prava kućna maca, probudili nagoni za preživljanje. U divljini se morao dobro snalaziti punih pola godine - pronalaziti hranu, skrivati se, prelaziti mnoge zapreke.

- Optimistično možda mogu reći da je nekakvih 500-tinjak kilometara, ako ne i više, napravio sigurno u ovih šest mjeseci, smatra Reindl.

Đoniju će sada trebati vremena za socijalizaciju. Za jedan mjesec trebao bi se vratiti starim navikama, ponovno steći povjerenje u ljude.